O φονικός ιός MERS δεν αποτελεί παγκόσμια απειλή

21:38 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

Ο φονικός κορονοϊός, το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, Μiddle East Respiratory Syndrome, MERS, εμφανίστηκε πέρυσι και συνεχίζει να μετρά θύματα, κυρίως στη Μέση Ανατολή.
Όμως όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμια απειλή.
Ο ιός ΜERS ο οποίος είναι παρόμοιος με τον ιό του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που προκάλεσε παγκόσμια επιδημία το 2003 καθώς και με ιούς του κοινού κρυολογήματος, πιθανότατα μεταλλάσσεται, γεγονός που σημαίνει

ότι μπορεί να μετατραπεί σε πολύ μεγαλύτερη απειλή.
Όπως ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ο επικεφαλής της μελέτης Αρνό Φοντανέ «ο ιός με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι σε θέση να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία. Η ανησυχία μου είναι βέβαια ότι όλοι θα δουν αυτά τα μέχρι στιγμής καθησυχαστικά αποτελέσματα και δεν θα ασχοληθούν άλλο με το MERS. Πρέπει όμως να συμβεί το αντίθετο. Τώρα είναι η τέλεια στιγμή ώστε να εντοπιστεί η ‘πηγή’ του ιού η οποία κρύβεται στα ζώα και να μπει ‘φρένο’ σε αυτήν».

Είναι πάντως σημαντικό να αναφερθεί ότι στις αρχές εμφάνισης του SARS στα τέλη του 2002, ο συγκεκριμένος κοροναϊός είχε βασικό αριθμό αναπαραγωγής της τάξεως του 0,8. Τελικώς όμως υπέστη μετάλλαξη και κατέστη έτσι δυνατή η ευκολότερη μετάδοσή του μεταξύ ανθρώπων.

Πάντως ο καθηγητής Φοντανέ εξήγησε ότι «η προσαρμογή του SARS στον άνθρωπο χρειάστηκε μόλις λίγους μήνες να συμβεί, ενώ ο κορανοϊός του συνδρόμου της Μέσης Ανατολής κυκλοφορεί ήδη εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στους ανθρώπους χωρίς να έχει μεταλλαχθεί λαμβάνοντας πανδημική μορφή».

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί κρούσματα του MERS στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Τυνησία και στη Βρετανία τα οποία έχουν στο σύνολό τους συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με ταξίδι στη Μέση Ανατολή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα συστήσει διεθνή έκτακτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα εκπονήσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση πανδημίας του κοροναϊού στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού του ΠΟΥ για τις μολυσματικές νόσους Κεϊτζί Φουκούντα, προς το παρόν δεν υφίσταται πανδημία, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν στην άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης αν εμφανιστεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται, αν αυτό χρειαστεί» τόνισε ο κ. Φουκούντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

-

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα