Moore και Bacon: η έκθεση συγκρίνει τους δύο καλλιτέχνες και αποκαλύπτει ότι ο ζωγράφος είχε ζητήσει από τον Moore να του κάνει μαθήματα γλυπτικής

16:18 23/9/2013 - Πηγή: TNSite

Μπορεί να φαίνεται απίθανο ότι οFrancis Bacon και οHenry Moore υπήρξαν στενοί φίλοι: από τη μία ο Moore, που απλουστεύει και προμοτάρει την ανθρώπινη φιγούρα και από την άλλη ο Bacon που τη διαλύει και της επιτίθεται.

Κι όμως, ιδιαίτερα κατά την περίοδο προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της δεκαετίας του ’70, ήταν σύνηθες για τους δύο καλλιτέχνες να παρουσιάζονται μαζί, και η έκθεση στοAshmolean Museum στην Οξφόρδη (έως 19 Ιανουαρίου 2014), το υπενθυμίζει.

Οι επιμελητές, Richard Calvocoressi, διευθυντής του ιδρύματος Henry

Moore, και Martin Harrison, κορυφαίος ειδικός του Bacon, υποστηρίζουν ότι οι δυο τους είχαν πολύ περισσότερα κοινά απ’ όσα συχνά αναγνωρίζονται. Μέσα από 20 γλυπτά και 20 σχέδια του Moore και άλλα τόσα ζωγραφικά έργα τουBacon, η έκθεση δείχνει ότι η δουλειά τους ήταν πιο κοντά κυρίως κατά την μεταπολεμική περίοδο. «Δεν εννοούμε ότι ο ένας επηρέασε τον άλλον, αλλά ότι παρουσιάζουν πολλές συγγένειες που προκαλούν μια διαλογική σχέση μεταξύ των δύο καλλιτεχνών», εξηγεί ο Calvocoressi.

Ο Calvocoressi ελπίζει πως η έκθεση στο Ashmolean «θα πείσει τους ανθρώπους να κοιτάξουν ξανά τον Moore υπό το πρίσμα του Bacon, και να ανακαλύψουν κάτι καινούριο».

Ben Luke

Keywords
Τυχαία Θέματα