«Kερδίσαμε τη μάχη της φέτας στη συμφωνία με τον Καναδά»

20:15 18/10/2013 - Πηγή: TNSite
Την προστασία της ελληνικότητας της φέτας, όχι μόνον στην αγορά της Ευρώπης, αλλά και σε εκείνη του Καναδά, κέρδισε η Ελλάδα έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της υπογραφής, στο Λουξεμβούργο, της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

«Με συστηματική δουλειά, επιμονή και σκληρή διαπραγμάτευση πράγματι, κερδίσαμε τη μάχη της φέτας στη συμφωνία με τον Καναδά. Είναι προάγγελος και για τις επόμενες σημαντικότατες

εμπορικές συμφωνίες, που θα συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από το Λουξεμβούργο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, που χειρίστηκε το θέμα και πρόσθεσε:

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε 100% προστατευμένη την ελληνική φέτα στην ευρωπαική αγορά και δεν θα επιτρέπονται οι εισαγωγές που θα φέρουν το όνομα "φέτα" από τρίτες χώρες. Κερδίσαμε στην αγορά του Καναδά το δικαίωμα των ελληνικών εταιρειών να έχουν την αποκλειστικότητα της χρήσης της ελληνικότητας του προϊόντος. Οι υπάρχοντες παραγωγοί θα αναγκαστούν να αφαιρέσουν ο,τιδήποτε χαρακτηριστικό στη συσκευασία ή το προϊόν που υποδήλωνε στα μάτια τού καταναλωτή ότι ήταν ελληνική φέτα. Αφελληνίσαμε τον ανταγωνισμό προς τους Έλληνες εξαγωγείς.

Δεύτερον, κατοχυρώσαμε ότι οποιοσδήποτε νέος παραγωγός προσπαθήσει να μπει στην αγορά δεν θα μπορεί να ονομάζει το προϊόν του "φέτα", αλλά προϊόν που μοιάζει με φέτα.

Τρίτον και επίσης πάρα πολύ σημαντικό, πετύχαμε να δεχτούν οι Καναδοί να διπλασιάσουν τις αδασμολόγητες ποσότητες ευρωπαϊκών τυριών που μπορούν να εισαχθούν στον Καναδά.

Άρα ο Έλληνας παραγωγός αποκτά μια αγορά πολύ σημαντική, έχει την αποκλειστικότητα της ελληνικότητας του προϊόντος και το δικαίωμα να πουλήσει τη διπλάσια ποσότητα».

ΕΡ: Η συμφωνία αυτή αποτελεί «πιλότο» και για άλλα παραδοσιακά ελληνικά προιόντα;

ΑΠ: Κατοχυρώσαμε πάνω από 20 προϊόντα στη συμφωνία με τον Καναδά. Το κρίσιμο ήταν η φέτα γιατί για εμάς είναι σημαντικό εθνικό προϊόν και γι αυτό οποίο υπήρχε στην καναδική αγορά μεγάλος ανταγωνισμός από τοπικούς παραγωγούς, που χρησιμοποιούσαν κιόλας διαφορετικό μίγμα γάλακτος. Άρα δημιουργούσε και αθέμιτο ανταγωνισμό στις ελληνικές εξαγωγές.

Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΙΝΤΑ), Βιτάλ Μορέιρα και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εμπορίου, Κάρελ Ντε Γκουχτ, στους οποίους έθεσε με σαφήνεια τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την προστασία του ελληνικού προϊόντος.

Η φέτα αποτελεί σημαντικό εξαγωγικό προϊόν για την Ελλάδα και παγκοσμίως η ζήτησή της είναι περίπου 200.000 τόνοι. Η Ελλάδα παράγει 100.000 τόνους από τους οποίους μόλις 10% κατευθύνεται στις ξένες αγορές γεγονός που δείχνει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των εξαγωγών. Στην παραγωγή φέτας δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 300.000 εργαζόμενοι σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής μορφής.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα