Ξεκινά η δίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το οικονομικό σκάνδαλο της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής»

Σήμερα έχει οριστεί να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η δίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το οικονομικό σκάνδαλο της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής» που βαρύνει τη δική του διοίκηση στον κεντρικό δήμο....

Η υπόθεση αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη μικροεξόδων στο οποίο διαπιστώθηκε έλλειμμα 1,2 εκατ. ευρώ, ποσό, που,
σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκταμιεύτηκε με παράνομο και αδιαφανή τρόπο με πρόσχημα να εξυπηρετηθούν επείγουσες και έκτακτες ανάγκες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση 18 εκατ. ευρώ Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον άλλοτε γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, που επίσης εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την υπεξαίρεση, καθώς επίσης οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Αν. Γερογιάννης, Θ. Αθανάσαρος και Μ. Ζορπίδης, οι οποίοι αθωώθηκαν για την υπεξαίρεση, και ακόμη δώδεκα υπάλληλοι, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν κατηγορούμενοι και στην υπεξαίρεση και ο ένας μάλιστα καταδικάστηκε σε ποινή 15 ετών κάθειρξης.

Οι πρώην παράγοντες του δήμου και έξι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού, της απάτης από κοινού σε βάρος ΟΤΑ και του δημοσίου και της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ' εξακολούθηση.
Επιπλέον για πλαστογραφία με χρήση παραπέμπεται να δικαστεί η δημοτική υπάλληλος που ήταν διαχειρίστρια του ταμείου παγίας προκαταβολής του δήμου και θεωρείται η βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση. Οι υπόλοιποι έξι υπάλληλοι παραπέμπονται με την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία.

Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των ετών 1999 μέχρι και τον Ιούλιο του 2007 στη διαχείριση της παγίας του δήμου (το ταμείο της οποίας προορίζεται για έκτακτα μικροέξοδα) επικρατούσε κακοδιαχείριση, που είχε συνέπεια να καταβάλλονται χρήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν στον επόμενο χρόνο για να καταβληθούν εκ νέου.

Οι ευθύνες του τέως δημάρχου για τη διαχείριση του ταμείου της παγίας έχει ξεχωριστή θέση στο βούλευμα. Σύμφωνα με το διατακτικό, φέρεται ότι ήταν σε απόλυτη γνώση του τρόπου διαχείρισης, αφού επισημαίνεται πως λάμβανε τα σχετικά έγγραφα.
Πάντως, η υπόθεση έχει πάρει στο πινάκιο του Κακουργιοδικείου τον αριθμό 33 και είναι πολύ πιθανό το δικαστήριο να μην προλάβει να την δικάσει λόγω παρέλευσης του ωραρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα