Β. Κορέα: Εθνική επέτειος σε πολεμικό κλίμα

Σε διπλωματικό κλοιό, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να βρίσκεται στην Ιαπωνία έχοντας περάσει ήδη από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα για να ενισχύσει το μέτωπο εναντίον της, γιορτάζει η Πιόνγιανγκ τα 101α γενέθλια του «Αιώνιου Ηγέτη» Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Οι τόνοι στην κορεατική χερσόνησο δεν έχουν πέσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες ενώ η Σεούλ παραμένει σε επιφυλακή για πυραυλικές δοκιμές από τον Βορρά....

Η Πιόνγιανγκ είχε απορρίψει
το Σαββατοκύριακο την πρόσκληση της Σεούλ για συνομιλίες σχετικά με την αποκλεισμένη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν προσφέρει συνομιλίες αλλά υπό την προϋπόθεση, υπενθυμίζει το Reuters, να εγκαταλείψει η Βόρειος Κορέα τις πυρηνικές της φιλοδοξίες -κάτι που η χώρα απορρίπτει.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Πιόνγιανγκ έχει εξαπολύσει κλιμακούμενες απειλές εναντίον του Νότου και των αμεριακανικών θέσεων στον Ατλάντικό -οι οποίες έχουν προκαλέσει την ομόθυμη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης.
Η Σεούλ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι είναι σε επιφυλακή για την βορειοκορεατική «Ημέρα του Ήλιου», τη βορειοκορεατική επέτειο της γέννησης του Κιμ Ιλ-Σουνγκ -ημέρα για παρελάσεις στο Βορρά. Ωστόσο, η Πιόνγιανγκ «δεν θεωρείται ότι έχει εκτοξεύσει πυραύλους επ' αφορμή της ημέρας», ανέφερε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.
Ο νοτιοκορεατικός στρατός όμως, τόνισε ο εκπρόσωπος, «δεν μειώνει το επίπεδο επαγρύπνησης για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Βορρά, έχοντας την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόκληση ανά πάσα στιγμή».
Keywords
Τυχαία Θέματα