Τσεχία: Επιμένει ο πρωθυπουργός σε δημοψήφισμα για το ευρώ



Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας, ο οποίος αυτοαποκαλείται «ευρωρεαλιστής», επανέλαβε σήμερα ότι θέλει να γίνει δημοψήφισμα στην Τσεχική Δημοκρατία, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η χώρα θα ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα....

«Η κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά και οι όροι που τίθενται για την εισδοχή στην ευρωζώνη έχουν αλλάξει σε τέτοιο βαθμό μετά την επικύρωση της συμφωνίας
εισδοχής που η απόφαση για την είσοδο στην ευρωζώνη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός δημοψηφίσματος», δήλωσε.
Η Τσεχική Δημοκρατία εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, αλλά δεν έχει ορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του ευρώ.
«Η είσοδος στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι επωφελής για την τσεχική οικονομία, η οποία είναι πολύ ανοικτή και προσανατολισμένη στις εξαγωγές», επέμεινε ο Νέτσας, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.
Για τον Νέτσας, η «ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία της τσεχικής κορόνας αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα πλεονέκτημα κι όχι ένα μειονέκτημα για την τσεχική οικονομία».
Από την πλευρά του, ο Φαν Ρόμπεϊ σημείωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στην ευρωζώνη. «Καθώς τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, το ζήτημα αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», είπε.
Ο Νέτσας, επικεφαλής της κυβέρνησης της κεντροδεξιάς στην Τσεχία που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2010, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την υιοθέτηση του ευρώ κατά την διάρκεια της θητείας της, η οποία εκπνέει το 2014.
«Η πολιτική της κυβέρνησής μου είναι να μην καθοριστεί μια ημερομηνία για την ένταξη στο ευρώ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν κάνει πολλές φορές, χωρίς ποτέ να το εφαρμόζουν", επισήμανε, εκτιμώντας ότι αυτό βλάπτει «την αξιοπιστία και την υπόληψη της Τσεχικής Δημοκρατίας».
Ο νέος ευρωπαϊστής Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος αντικατέστησε στις αρχές του Μαρτίου τον ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους, έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της Τσεχίας στην ευρωζώνη μέσα σε πέντε χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα