Το παρασκήνιο και οι ευθύνες της εξαφάνισης Μαζιώτη


Αν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δύο μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης διέφευγαν, όπως συνέβη με τους Νίκο Μαζιώτη και Παναγιώτα Ρούπα του «Επαναστατικού Αγώνα», οι εξελίξεις δεν θα περιορίζονταν στην απομάκρυνση του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, ο οποίος παρέλειψε να ειδοποιήσει για τη μη εμφάνισή τους στο τμήμα. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν από την αρχή στραβά και δυσανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης....

Κατ’ αρχάς να σημειωθεί ότι η σύλληψη του
Μαζιώτη το 2010 σηματοδότησε την εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», η οποία θεωρήθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία των διωκτικών αρχών υπό τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις δικαστικές αρχές σε αναβάθμιση των ερευνών, με ανάθεση των ανακρίσεων σε εφέτη, ο οποίος τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου τελείωσε την ανάκριση. Κι ενώ αυτό το στάδιο τέλειωσε γρήγορα, στη συνέχεια, οι δικαστικές εξελίξεις, αν και προβλέπονται εξαιρετικά σύντομες από τον αντιτρομοκρατικό νόμο, στην πράξη προχώρησαν με τη γνωστή βραδύτητα που χαρακτηρίζει την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Δηλαδή, με τις γνωστές παθογένειες και υστερήσεις που πλέον έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή της αρνησιδικίας.

Από τον Νοέμβριο του 2010 που τελείωσε η ανάκριση, για να υποβληθεί η εισαγγελική πρόταση και να ληφθεί η απόφαση για παραπομπή των κατηγορουμένων του «Επαναστατικού Αγώνα» σε δίκη, χρειάστηκαν οκτώ ολόκληροι μήνες για να φθάσει στο τέλος Ιουλίου του 2011 να βρίσκεται η διαδικασία σε στάδιο... προσδιορισμού της δίκης, η οποία και τελικώς άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι Μαζιώτης και Ρούπα παρακολούθησαν μόνο δύο συνεδριάσεις της δίκης, ως κρατούμενοι, καθώς αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη συμπλήρωση του 18μήνου της υποχρεωτικής τους κράτησης, τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν, είχαν απλά την υποχρέωση να δίνουν το «παρών» στο Α.Τ. Εξαρχείων στη 1, 15 και 20 κάθε μήνα.
Τα ίχνη του Ν. Μαζιώτη χάθηκαν στις 15 Ιουνίου, οπότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσε το «παρών» στο τμήμα. Η Παναγιώτα Ρούπα αντίστοιχα εξαφανίστηκε τρεις μέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου. Απόντες ήταν και από το δικαστήριο, όπου στις 25 και 29 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση του «Ε.Α». Ο διοικητής του Τ.Α. Εξαρχείων ειδοποίησε την Ασφάλεια Αττικής μόλις στις... 4 Ιουλίου κι ενώ είχε προηγηθεί επεισοδιακή τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ήταν αυτή που διαπίστωσε την εξαφάνιση των δύο και έθεσε σε συναγερμό τις αρχές ασφαλείας, καθώς ούτε το Τμήμα Εξαρχείων ούτε όμως οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές ειδοποίησαν όπως όφειλαν τις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται ότι η παραβίαση των περιοριστικών όρων συνιστά πλημμέλημα και επομένως για τη σύλληψη των Μαζιώτη και Ρούπα δεν προβλέπεται η έκδοση εντάλματος!

Στο αρχείο η έρευνα
Η υστέρηση των δικαστικών αρ
Keywords
Τυχαία Θέματα