ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ CAPITAL CONTROL ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...

Αδιάκοπο συνεχίζεται το θρίλερ με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και το ενδεχόμενο capital control, την ώρα που από το κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για «σχέδιο πρόκλησης αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης»...

Η είδηση που δημοσίευσε το διεθνές πρακτορείο Reuters το βράδυ της Πέμπτης, μετά την αναμενόμενη αποτυχία του Eurogroup να βρει κοινό τόπο για μία συμφωνία για την
Ελλάδα έσκασε σαν βόμβα, την ώρα που το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είδε μέσα σε ένα διήμερο πανικού να φεύγουν από τα ταμεία του ακόμα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να εξέφρασε στο Eurogroup τις σκέψεις της Φρανκφούρτης για το κατά πόσο θα πρέπει να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλέστηκε το Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν την Παρασκευή.

Ο Κερέ φέρεται να απάντησε: «Την Παρασκευή ναι. Τη Δευτέρα, δεν γνωρίζω».

Η είδηση πάντως που έκανε το γύρο του κόσμου, επιτείνοντας το κλίμα ανασφάλειας για τη συστημική σταθερότητα των τραπεζών, διαψεύσθηκε λίγο αργότερα από την ίδια την ΕΚΤ. Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ τόνισε στο Twitter ότι η ΕΚΤ αρνείται πως προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως να μην μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα.

Σχέδιο αποσταθεροποίησης καταγγέλλει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης έκαναν λόγο για σχέδιο πρόκλησης αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, όσον αφορά το κλίμα που δημιουργείται και οδήγησε στην φυγή 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης».

Όπως ανέφεραν, αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται».

Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν επίσης πως «ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν, είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν...».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σοβαρότατες καταγγελίες από το Μαξίμου έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά την επιστροφή της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος στον Γιάννη Στουρνάρα ως απαράδεκτη από την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κίνηση αυτή της Προέδρου της Βουλής στηρίχθηκε απόλυτα από την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας έκαναν λόγο για ωμή πολιτική παρέμβαση, αφήνοντας αιχμές κατά του κεντρικού τραπεζίτη για τις τραπεζικές εκροές που κορυφώθηκαν μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης που προέβλεπε Grexit και υποστήριζε την εφαρμογή των αιτιάσεων των δανειστών για την αποφυγή ενός ατυχήματος.

Πάντως, οι πληροφορίες για αίτημα έκτακτης ρευστότητας από τον Γιάννη Στουρνάρα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Πέμπτης, διαψεύσθηκαν από ανώτατο αξιωματούχο της ΤτΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα