ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ...

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, φαίνεται πως η κυβέρνηση παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για να οχυρωθεί σε περίπτωση που το δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη. Διαβάζουμε...

στο ρεπορτάζ των Νέων της Παρασκευής πως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε εντολή στα Ελληνικά Πετρέλαια να εκπονήσουν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Στην πραγματικότητα εκείνο που προβλέπεται είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια παράτασης
επάρκειας της χώρας σε καύσιμα, μέσα από ένα σχέδιο τριών φάσεων που μπορεί να τροφοδοτεί τη χώρα για εννιά μήνες αξιοποιώντας ουσιαστικά όλα τα "ατού" της ΕΛΠΕ
Το πρώτο στάδιο - Σε πρώτη φάση, η ΕΛΠΕ θα ξοδέψει τα αποθέματα ασφαλείας που διαθέτει η χώρα, ως μέλος της Ευρώπης και όπως το προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Αυτό το αποθεματικό ασφαλείας επαρκεί για διάστημα 90 ημερών ή αλλιώς για τρεις μήνες από τη θέση του σε εφαρμογή.
Το δεύτερο στάδιο - Τα ελληνικά πετρέλαια θα αξιοποιήσουν ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν σε μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου και τα οποία μπορούν να διευρύνουν επιπλέον τρεις μήνες την επάρκεια της αγοράς σε καύσιμα.
Το τρίτο στάδιο - Εφόσον έχουν αξιοποιηθεί οι παραπάνω πόροι και η χώρα μπορεί να εφοδιάζεται για έξι μήνες, το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα αγοράς αργού πετρελαίου και την αποπληρωμή τους όχι σε χρήματα αλλά σε άλλα ισοδύναμης αξίας καύσιμα. Προϊόντα δηλαδή που θα διυλίζουν τα ΕΛΠΕ και θα τα μεταπωλούν στις εταιρείες που τους προμηθεύουν με το αργό.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας πάντως σε επικοινωνία με την ΕΛΠΕ τονίζει πως το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τώρα, απλά έχει εκπονηθεί στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα