ΤΑΜΕΙΑ : ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ...

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, είτε τηρούν στάση αναμονής (ΙΚΑ), είτε πρόκειται να λάβουν εκ νέου απόφαση για το τι θα πράξουν (ΕΤΑΤ), είτε δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα, συνεπώς δεν τίθεται θέμα μεταφοράς τους. Ας δούμε, πιο αναλυτικά, ποια είναι η κατάσταση...

που επικρατεί στο κάθε ένα Ασφαλιστικό Ταμείο:
ΙΚΑ: Σήμερα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων, δεν είναι ενταγμένο στην ημερήσια διάταξη. Η διοίκηση του Ιδρύματος φαίνεται πως δεν θα είχε πρόβλημα να μεταφέρει
τυχόν ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ, μόνο που σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει η ανάλογη ρευστότητα. Εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών θέλουν κάτι τέτοιο να είναι πιθανότερο να συζητηθεί τον Μάιο, αφού τότε υπολογίζεται ότι θα προκύψουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους έως 150 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στη διαδικασία εσωτερικού δανεισμού (ταμειακής διευκόλυνσης) του Ταμείου, που ανέρχεται στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ.
ΕΤΑΤ: Το επικουρικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων καλείται σήμερα να αποφασίσει αν θα μεταφέρει τα 150 εκατ. ευρώ που έχει ως τραπεζικά διαθέσιμα, στην ΤτΕ για να τα μετατρέψει σε κρατικά ρέπος, ή όχι. Το κρίσιμο ΔΣ, έχει δυναμιτιστεί από εξώδικο που απέστειλε η πλευρά των εργαζομένων στην Alpha Bank, ζητώντας από τα μέλη του να ψηφίσουν αρνητικά, διαφορετικά απειλεί ακόμα και με ποινικές ευθύνες.
ΟΓΑ: Άλλο ένα ταμείο που φαίνεται ότι διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 100 εκατ. ευρώ, αλλά στη σημερινή συνεδρίαση, δεν έχει τεθεί το συγκεκριμένο θέμα, για να αποφασιστεί τι θα πράξει. Τα διαθέσιμα βρίσκονται μέσω της Αγροτικής Εστίας και αποτελεί ερωτηματικό ποια θα είναι η τελική απόφαση που θα παρθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συζητήσεις, εντός του Ταμείου, έχουν ξεκινήσει πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη, ώστε να πειστεί το ΔΣ και να δώσει τη συγκατάθεσή του.
ΟΑΕΔ: Έχει ήδη μεταφέρει 120 εκατ. ευρώ, ύστερα από απόφαση του ΔΣ στις αρχές Απριλίου. Τα πρόσθετα 50 εκατ. ευρώ όμως, που μόλις πριν από 48 ώρες αποφασίστηκε επίσης να μεταφερθούν στην ΤτΕ, φαίνεται ότι μπλοκάρονται, από την απαίτηση μελών του ΔΣ να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Μένει τώρα, να γνωμοδοτήσει σχετικά η νομική υπηρεσία του Οργανισμού και στην περίπτωση υποχρέωσης νέας ψηφοφορίας, αυτή αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του ΔΣ.
ΟΑΕΕ: Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, αποφασίστηκε να γίνει δεκτή η πρόταση του ΟΔΔΗΧ και να μεταφερθούν τα τραπεζικά διαθέσιμα του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο Οργανισμός διαθέτει ρευστότητα της τάξης των 135 εκατ. ευρώ, αυτή την στιγμή. Όμως πρώτα θα καταβληθούν οι συντάξεις στις 30 Απριλίου και μετά θα γίνει η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Υπολογίζεται ότι θα καταστεί δυνατό, τον Μάιο να εκταμιευθεί ποσό ύψους 90 εκατ. ευρώ, υψηλότερο από το 60 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική προσδοκία.
ΕΤΑΑ: Το Ταμείο των Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, θεωρητικά έχει τα περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσό έως και 700 εκατ. ευρώ. Όμως οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων είναι πολύ έντονες και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να καμφθούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα