Τα «χρυσά» κελιά που μένει ο Άκης στην φυλακή

Αναπάντητα ερωτήματα προκαλούνται από τις επανατιμολογήσεις προς τα πάνω κατασκευαστικών εργασιών σε δημόσια κτίρια....

Ο εκσυγχρονισμός παλαιού δικαστικού μεγάρου είχε προϋπολογιστεί στα 650.000 ευρώ, αλλά τελικά στοίχισε στον Ελληνα φορολογούμενο 1,2 εκατ εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Αντίστοιχα, το κόστος κατασκευής ενός νέου Ειρηνοδικείου φέρεται να εγκρίθηκε με 300.000 ευρώ, αλλά στο τέλος, το κόστος έφτασε τα 950.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην τελευταία περίπτωση, αναφέρει η «Καθημερινή», ο εργολάβος, αμέσως μόλις περαιώθηκε
το έργο, προσελήφθη σε επιτελική θέση στη Δημόσια Κατασκευαστική Εταιρεία που τον έλεγχε λίγους μήνες νωρίτερα.

Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το κόστος κατασκευής των έξι νέων φυλακών (Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά), μετά από παλαιότερο δημοσίευμα της «Καθημερινήε», που ανέδειξε ότι οι πέντε πρώτες στοίχισαν περί τα 30 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώ η τελευταία, αυτή των Χανίων, στοίχισε περί τα 10 εκατ. ευρώ λιγότερα, αν και έγιναν με την ίδια μελέτη και είναι πανομοιότυπες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Θέμις Κατασκευαστική» κ. Βασίλης Χανδακάς αποδίδει την τεράστια αυτή απόκλιση στη μορφολογία του εδάφους, την ύπαρξη ή όχι δικτύου αποχέτευσης, την απόσταση της πηγής υδροδότησης και άλλες τεχνικές παραμέτρους.
Επιπλέον, ο κ. Χανδακάς υποστηρίζει ότι οι φυλακές Τρικάλων διαθέτουν ένα επιπλέον κτίριο –επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων– που δεν κατασκευάστηκε στα Χανιά, όπως και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που επίσης δεν χρειάστηκαν στην Κρήτη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μετασκευή των κελιών των κρατουμένων μελών της «17 Νοέμβρη», για να γίνουν ασφαλέστερα, στοίχισε περί τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, μηχανικοί που άκουσαν την τιμή υποστηρίζουν ότι τα 500 τετραγωνικά της εν λόγω πτέρυγας θα έπρεπε κατά κυριολεξία να ονομάζονται «χρυσά κλουβιά»…

Όμως, οι κρατούμενοι, εδώ και χρόνια, δεν φιλοξενούνται στην εκσυγχρονισμένη πτέρυγα που κόστισε άνω των 5 εκατ. ευρώ συνολικά, αλλά στις πεπαλαιωμένες γυναικείες φυλακές. Στα «χρυσά κλουβιά» που μετασκευάστηκαν μόνον για τη «17 Νοέμβρη» φιλοξενείται ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και οι συν αυτώ. Είναι η περιβόητη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού, που ποιος ξέρει γιατί μας κόστισε τόσο, αλλά και γιατί ακριβώς δεν στεγάζει –έστω– αυτούς για τους οποίους προορίζετο…

Ο κ. Χανδακάς, πάντως, γνωστοποίησε ότι, πλην της Εισαγγελέως, έδωσε κι ο ίδιος εντολή «να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος προκειμένου να αποτυπωθούν με λεπτομέρεια όλες οι επιμέρους δαπάνες (των έξι φυλακών) και να αιτιολογηθούν οι αποκλίσεις που υπάρχουν». Επίσης, γράφει ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόντος Δ.Σ. της Θέμις», «ολοκληρώθηκε μόνον το Κατάστημα Κράτησης των Χανίων, καθώς όλα τα άλλα είχαν ολοκληρωθεί παλαιότερα». Τονίζει, δε, ότι η φυλακή της Κρήτης «ολοκληρώθηκε με χαμηλότερο κόστος από όλα τα άλλα καταστήματα, στο πλαίσιο της γενικής αρχής λιτότητας και οικονομίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα