Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Μιανμάρ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Μιανμάρ και της Εθνικής Ένωσης των Κάρεν (KNU) υπέγραψαν σήμερα συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, για πρώτη φορά στη διάρκεια της 60ετούς ένοπλης δράσης της Ένωσης.....

Η κυβέρνηση και αντιπροσωπεία της 19μελούς Εθνικής Ένωσης των Κάρεν (KNU) κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία 11 σημείων και υπέγραψαν δύο ευρείες συμφωνίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Κάρεν (ΚNLA) και την έναρξη διαλόγου
προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Η KNU υπέγραψε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση του κρατιδίου των Κάρεν και μία άλλη με την ειρηνευτική επιτροπή της εθνικής κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Σιδηροδρόμων Αούνγκ Μιν.
«Η κατάπαυση του πυρός τίθεται άμεσα σε ισχύ» είπε ο Αούνγκ Μιν. Η KNU, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τις συμφωνίες ένα καλό πρώτο βήμα. «Θέλουμε να δούμε την ειρηνευτική διαδικασία να προχωράει» είπε ο γραμματέας της KNU, Ντέιβιντ Τόου.
Η KNU μάχεται κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Μιανμάρ από τον Ιανουάριο του 1949.
Η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να είναι ένα μικρό βήμα προς την άρση των κυρώσεων που ισχύουν εδώ και δύο δεκαετίες και επιβλήθηκαν στη Μιανμάρ από την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α., οι οποίες έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την επανεξέταση του εμπάργκο τη σύναψη ειρήνης με τους αντάρτες.

Ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διεξαχθεί έξι φορές από το 1949, αλλά ποτέ δεν επετεύχθη συμφωνία διαρκείας.
Μέσω του KNLA, της στρατιωτικής της πτέρυγας, η KNU μάχεται, διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία, κατά των διαδοχικών κυβερνήσεων από το 1949 -έναν χρόνο αφότου η Μιανμάρ κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.
Πέραν του θέματος των κυρώσεων, η ειρήνη με την KNU είναι ζωτικής σημασίας για πληθώρα θεμάτων, όπως για τα οικονομικά συμφέροντα της Μιανμάρ.
Keywords
Τυχαία Θέματα