ΣΒΙΓΚΟΥ : ΗΞΕΡΑΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ...

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις αντιδράσεις των θεσμών στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, αλλά και τη διαπραγμάτευση...

«Πρόκειται για απαράδεκτες και εντελώς ανεδαφικές αξιώσεις από τους θεσμούς η μη ψήφιση των νομοσχεδίων. Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη δεν είναι ένα δεσμευτικό πλαίσιο μόνο για την κυβέρνηση αλλά ήταν δεσμευτική και για τους θεσμούς. Και βλέπουμε ότι την
ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, βλέπουμε ένα μέρος από τους εταίρους να ζητούν από την Ελλάδα να γυρίσει σε μια κατάσταση πριν από τις 25 Γενάρη. Επιχειρούν μια νεκρανάσταση του μνημονίου σαν να μην είχαν γίνει εκλογές στις 25 Γενάρη», σχολίασε αρχικά η κ. Σβίγκου και συνέχισε:

«Επιχειρούν να ασκήσουν στην κυβέρνηση τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να πάνε πίσω από τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Αλλά εμείς είμαστε πάρα πολύ σαφής και ξεκάθαροι. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Σεβόμαστε τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, απορρίπτουμε κάθε τέτοιο εκβιασμό και το ίδιο καλούμε να πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Περιμένουμε να δούμε την επίσημη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Αν η στάση της είναι ότι είναι μονομερής ενέργεια το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, να βγει να μας το πει».

Είχε καταστεί σαφές και από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Εννοείται ότι το είχε εξηγήσει και στους θεσμούς. Λειτουργούμε σε ένα αρκετά ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν. Η απάντηση που θα δώσουμε είναι ότι το μνημόνιο τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού. Και δεν πρόκειται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να υλοποιήσει αυτά για τα οποία καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά. Αν το κάναμε αυτό θα ήμασταν υπόλογοι στον ελληνικό λαό πρώτα», πρόσθεσε.

«Αυτό που θέλουν είναι να πάμε σε μια νέα συμφωνία, πίσω από τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, η οποία δίνει ένα σαφές μήνυμα κατά εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ζητούν να ξαναδούμε από την αρχή. Το ζήτημα είναι πως θα υλοποιηθούν αυτά τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup, με βάση τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης και συμφώνησαν και στο τελευταίο Euogroup».

Σχετικά με τα σχόλια του κ. Λαπαβίτσα περί επιστροφής στη δραχμή, είπε:

«Είχε διευκρινίσει και ο ίδιος ο κ. Λαπαβίτσας, ότι δεσμεύεται από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένες και δεσμεύουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».
Σχετικά με την κατάληψη στη Νομική και τα επεισόδια στα Εξάρχεια, η κ. Σβίγκου τόνισε:

«Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που έχει γίνει η κατάληψη στη Νομική. Όταν μιλάμε για άσυλο, δεν καλύπτουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με τέτοιες ενέργειες και είναι σαφές αυτό. Πρέπει να γίνει διάλογος, πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση στη νομική και να επανέλθει η σχολή σε λειτουργία. Για τα Εξάρχεια, αν θυμάστε μας κατηγορούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπτει τους κουκουλοφόρους. Θα πρέπει οι αστυνομικές δυνάμεις να λειτουργούν εντός του νόμου. Ούτε μπορούν να δημιουργούν στρατιωτικοποιημένες και αστυνομοκρατούμενες ζώνες στα Εξάρχεια, ούτε γίνεται να βλέπουμε σε κάθε ευκαιρία αυτές τις εικόνες καταστροφής. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται παντού. Σε όλες τις περιπτώσεις. Και στις ληστείες και στα ναρκωτικά και στις καταστροφές. Από τη μία πλευρά θα πρέπει να προστατεύονται οι περιουσίες των πολιτών, από την άλλη, μία λύση που έχει στον πυρήνα της μόνο την αστυνομική προστασία, δεν πρόκειται να δώσει τη λύση που όλοι θα θέλαμε».
Keywords
Τυχαία Θέματα