Στουρνάρας: «Βγαίνουμε από την επιτήρηση»...

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας...

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως «νέοι φόροι δεν θα υπάρξουν στο βαθμό που φτάνουμε ή ξεπερνούμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους» και πρόσθεσε ότι πλέον οι συζητήσεις με την τρόικα
στρέφονται στο πώς θα ενισχυθούν οι αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας και στο πώς θα περιοριστεί το δημόσιο χρέος.
Σε ερώτηση για το επίδομα αλληλεγγύης και για το πότε αυτό θα καταργηθεί ή θα ενσωματωθεί στη φορολογία, ο υπουργός είπε πώς είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταργηθεί και πως αυτό θα γίνει όταν «πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους».
Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε πως το πλεόνασμα επετεύχθη κατά τα 2/3 από την περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 από διάφορα έσοδα που προήλθαν μεταξύ άλλων από τη φορολόγηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτίμησε δε πως το 2014 η Ελλάδα θα σημειώσει ανάκαμψη της τάξης του 0,6% και το επόμενο έτος 2,5%.
Μιλώντας για το ζήτημα της φορολογικής διοίκησης ο κ. Στουρνάρας είπε πως έχει βελτιωθεί και πως και αυτό συντέλεσε στο να υπάρξουν επιπλέον έσοδα.
Σε ερώτηση εάν στο σύστημα της φορολογικής διοίκησης υπάρχουν άλλα περιθώρια βελτίωσης έτσι ώστε να είναι πιο δίκαιο και να «πλήξει» τους μεγάλους φοροφυγάδες, τα «υψηλά στρώματα» ο υπουργός απάντησε: «Βεβαίως και υπάρχουν πολλά περιθώρια, τα οποία έχουμε αρχίσει να εκμεταλλευόμαστε. Ο κλοιός για τους φοροφυγάδες σφίγγει».
Όσον αφορά στις συζητήσεις με την τρόικα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι τα βασικά ακανθώδη θέματα έχουν επιλυθεί κι έτσι η τρόικα θα επιστρέψει μετά το καλοκαίρι «για να συζητήσουμε για τις επόμενες δόσεις».
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι στο μεθεπόμενο Eurogroup θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι εταίροι μας θα ανταποκριθούν και αυτοί στις υποχρεώσεις τους» τόνισε.
Αναφορικά με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, σημείωσε ότι ο φόρος θα παραμείνει: «Aς μην ξεχνάμε ότι επιβλήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Ο φόρος στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες χώρες και προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μείωση του φόρου».
Για το θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Στουρνάρας είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα επενδύσεων του ΕΣΠΑ για επενδύσεις δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των ιδιωτικών».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο «φλέγον ζήτημα» των αυξημένων ποσοστών της ανεργίας εκτιμώντας ότι τον επόμενο χρόνο θα πέσει κατά 2-3%. Είπε ακόμη ότι θα ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία θα δίνονται ως εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Τράπεζα με τη σειρά της θα παρέχει κονδύλια στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που θα τα διοχετεύουν με τη σειρά τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οκ. Στουρνάρας εκτίμησε ακόμη ότι η Ελλάδα σύντομα θα βγει από το καθεστώς επιτήρησης: «Η επόμενη δόση της Ε.Ε. είναι η τελευταία και τον Φεβρουάριο του 2016 θα είναι και η τελευταία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Άρα βγαίνουμε από τη επιτήρηση», είπε.
Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια από τους εταίρους της ο υπουργός σημείωσε: «Eίναι σημαντικό ότι έως τον Μάιο του 2015 είμαστε καλυμμένοι. Υπό προϋποθέσεις είμαστε καλυμμένοι και έως το 2016».
Keywords
Τυχαία Θέματα