ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ...

Άρχισε η συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου για πρώτη φορά έχει κληθεί να καταθέσει σε δικαστήριο ένας πρώην πρωθυπουργός και Υπουργοί του.Οι δικαστές αποδεχόμενοι το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου...

που κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων, έχουν καλέσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ
της περιόδου 1998-1999, δηλαδή τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους Υπουργούς της Κυβέρνησής του, Ευάγγελο Βενιζέλο, Βάσω Παπανδρέου, Γιάννο Παπαντωνίου, και τους τότε αρχηγούς των όπλων Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλη Παραγιουδάκη και Γεώργιο Ιωαννίδη.

Μια απόφαση που σε πολλούς προκάλεσε έκπληξη αφού το συγκεκριμένο αίτημα ο Ακης Τσοχατζόπουλος το είχε υποβάλλει κατ΄επανάληψη και είχε απορριφθεί. Όμως ο πρώην Υπουργός επέμενε υποστηρίζοντας πως η μαρτυρία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική κι αυτο γιατί όπως δήλωσε στη Realnews της περασμένης Κυριακής ο συνήγορός του Γιάννης Παγορόπουλος:
«Ο Κώστας Σημίτης είχε την απόλυτη και απρόσκοπτη γνώση για τα ειδικά θέματα που ερευνά το Δικαστήριο», ενώ οι Υπουργοί του είναι «εφοδιασμένοι με τις ειδικές γνώσεις και εμπειρίες από το Υπουργείο στο οποίο προΐσταντο και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάδειξή της αλήθειας».

Δυσφορία για την κλήση

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως και οι υπουργοί της Κυβέρνησής του αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, με ιδιαίτερη δυσφορία το γεγονός ότι θα μπουν «στο κάδρο» μιας δίκης που αφορά παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα και στην οποία επ΄ουδενί δεν θα ήθελαν να εμπλακούν. Θα προτιμούσαν να μην εμφανιστούν. Ωστόσο γνωρίζουν πως αυτό δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που έχουν λάβει κλήση του δικαστηρίου, κι έτσι αναγκαστικά θα βρεθούν στη δικαστική αίθουσα για πρώτη φορά όλοι μαζί μετά από αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να λέει σε συνεργάτες του πως το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει με βάση την εισήγηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Ως εκ τούτου αναρωτιέται, τι μπορεί να γνωρίζουν οι άλλοι για τυχόν μίζες που θα ακολουθήσουν.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η Βάσω Παπανδρέου, που θεωρεί πως ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, προφανώς δεν μπορούσε να πει στο ΚΥΣΕΑ να μην προχωρήσει η αγορά όπλων που εισηγούνταν η στρατιωτική ηγεσία, ούτε μπορούσε να ξέρει ότι κάποιοι θα έπαιρναν μίζες. Σε πιο δύσκολη θέση, φαίνεται να βρίσκεται ο Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς αν επιλέξει να τοποθετηθεί ενδέχεται οι ερωτήσεις της έδρας ή των συνηγόρων να αφορούν και τη δική του θητεία, αφού ήταν ο επόμενος υπουργός Άμυνας, που συνέχισε τα προγράμματα του Α.Τσοχατζόπουλου.
Όσον αφορά πάντως τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, οι πληροφορίες λένε πως ενδεχομένως και να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο αλλά να περιοριστεί στην αποστολή μιας επιστολής.
Keywords
Τυχαία Θέματα