Σε ετοιμότητα η Επιθεώρηση Εργασίας για το δώρο Χριστουγέννων

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι επιθεωρητές Εργασίας, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανή πρόθεση των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα για μη εμπρόθεσμη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.....

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης, έχει ήδη δώσει εντολή στους επιθεωρητές Εργασίας, σε περίπτωση μη καταβολής του επιδόματος μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, να επεμβαίνουν άμεσα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή
επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται, κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας αστυνομικής αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ο υπολογισμός
Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπ' όψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Για όσους από τους μισθωτούς η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους είτε γιατί απολύθηκαν, το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Πηγή:agelioforos
Keywords
Τυχαία Θέματα