Σαρωτικός ανασχηματισμός μετά την εκταμίευση της δόσης

Πρώτα ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και αμέσως μετά ανασχηματισμό με ενεργό συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.....
Το αίτημα αυτό προβάλλει πλέον το Eurogroup, το οποίο πιέζει για την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και εμφανίζεται
ανυποχώρητο στο να τεθούν προ των ευθυνών τους οι κυβερνητικοί εταίροι.
Στο πλαίσιο αυτό, στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, θεωρούν δεδομένο ότι θα ζητηθούν εκ νέου υπογραφές από το σύνολο των κυβερνητικών εταίρων, από τους οποίους θα ζητείται η ρητή δέσμευση για την υποστήριξη τους στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων.

Παράλληλα, οι πιέσεις θα κλιμακωθούν με την απαίτηση των κοινοτικών αξιωματούχων για ανασχηματισμό αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, με την ενεργό συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζεται αρνητικό στην πρόταση των ευρωπαίων εταίρων και μάλιστα συνομιλητές του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι αυτό το σχήμα προτιμούσε από την αρχή της κυβερνητικής συνεργασίας ο Α. Σαμαράς.

Το δίλημμα του Βαγγέλη
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η εξέλιξη αυτή είναι αρκετά πιθανή αν και στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου το διαψεύδουν. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει ακόμα τα «χαρτιά» του, αν και το επιτελείο του στοιχηματίζει ότι θα αποδεχθεί, εφόσον έχει την ίδια στάση και ο Φ. Κουβέλης στην αντίστοιχη πρόταση από τον πρωθυπουργό.

Μετά τη συμφωνία βλέπουμε
Το θέμα του ανασχηματισμού κυβέρνησης δεν έχει απασχολήσει ακόμα τη ΔΗΜΑΡ. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη εάν τεθεί θέμα ανασχηματισμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που προέχει για τη ΔΗΜΑΡ είναι η εκταμίευση του συνόλου της δόσης καθώς και η επιμήκυνση του προγράμματος και η κατανομή των μέτρων σε βάθος τετραετίας.

Ποιοι υπουργοί φεύγουν - Τα νέα πρόσωπα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Πάντως σύμφωνα με έμπειρο κομματικό στέλεχος της ΝΔ σίγουροι ότι θα εξαιρεθούν από τον ανασχηματισμό θα πρέπει να είναι μόνο όσοι μετέχουν στο στενό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δηλαδή οι κ. Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Βρούτσης και Σταϊκούρας.
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργείο Υγείας ενώ το όνομα που ακούγεται για τη θέση του υπουργού είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποκλείεται τον Αντώνη Μανιτάκη να διαδεχτούν είτε ο καθηγητής Γ. Πανούσης ή ο Μ. Βορίδης.
Αλλαγή είναι πιθανόν να υπάρξει και στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον Άδωνη Γεωργιάδη να επιστρέφει, εάν αρθεί το βέτο του Φ. Κουβέλη.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά δεν αποκλείεται να προταθεί για θέση - κλειδί δε θεσμικό υπουργείο, ενώ στην «πράσινη» λίστα είναι και πρώην υφυπουργοί όπως ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης προορίζεται να αναλάβει αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η υπουργοποίηση του Γιάννη Μανιάτη.
Σε ό,τι αφορά τη σ
Keywords
Τυχαία Θέματα