Πώς να γλιτώσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ…


Σημαντικό όφελος στον οικογενειακό προϋπολογισμό από 450ευρώ μέχρι και 750 ευρώ το χρόνο, μπορούν να επιτύχουν οι καταναλωτές, από τιςέρευνες αγοράς σε σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έδωσεστη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, για τα ίδιαπροϊόντα εμφανίζονται -από σούπερ μάρκετ, σε σούπερ μάρκετ- διαφορές τιμήςμέχρι και 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείουΑνάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας... (Carrefour, ΑΒ, Σκλαβενίτης,Βερόπουλος, Μασούτης, My Market) το οποίο έχει 6000 κωδικούς έγινε έρευνα στα1.200 προϊόντα
μαζικής κατανάλωσης (FMCG) τα οποία αντιπροσωπεύουν το 20% τουκαλαθιού της νοικοκυράς.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν τα εξής:
- Στα 382 επώνυμα προϊόντα, κοινά και στις 6 αλυσίδες, ταοποία αντιπροσωπεύουν το 40% του τζίρου της κάθε αλυσίδας, η διαφορά μεταξύ τηςφθηνότερης και της ακριβότερης αλυσίδας είναι 6%.
- Στα 617 επώνυμα προϊόντα, (τα οποία δεν βρίσκονται σε όλεςτις αλυσίδες) προκύπτει διαφορά τιμών μέχρι 7,5%.
- Στα 569 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, η διαφορά τιμής πουπροκύπτει είναι 11%.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, εάν έναςκαταναλωτής αγοράσει μόνο επώνυμα προϊόντα αλλά επιλέξει τη φθηνότερη αλυσίδαθα έχει όφελος 450 ευρώ ετησίως και αν επιλέξει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τοόφελος μπορεί να ξεπεράσει μέχρι και τα 750 ευρώ το χρόνο.
Όπως είπε ο ίδιος, η απόκλιση των τιμών μεταξύ των επώνυμωνπροϊόντων με τα ιδιωτικής ετικέτας στη χώρα μας φθάνει ακόμη και το 60%, τηστιγμή που το μερίδιο των private label στην αγορά μας διαμορφώνεται σταεπίπεδα του 15%, όταν σε αγορές όπως η Γερμανία είναι 60% και η διαφορά τιμήςμε τα επώνυμα είναι στο 30%.
Ενδεικτικά ο γενικός γραμματέας ανέφερε μερικές τιμές για ναγίνει κατανοητή η δύναμη του καταναλωτή. Όπως είπε για γάλα παστεριωμένο 1λίτρου η μέση τιμή είναι 1,44 ευρώ, αλλά υπάρχει και προϊόν με 0,86 ευρώ,δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί να το αγοράσει έως και 41% φθηνότερα.
Στο στιγμιαίο καφέ 100 gr η μέση τιμή είναι 3,15 ευρώ όταν ηχαμηλότερη διαμορφώνεται στα 1,88 ευρώ δηλαδή όφελος 40%. Για το γιαούρτιαγελάδας με μειωμένα λιπαρά σε πολυ-συσκευασία 3 τεμαχίων 200 ml έκαστη, η μέσητιμή είναι 2,66 ευρώ και η ελάχιστη είναι 1,72 ευρώ δηλαδή όφελος 35%.
Όπως σχολίασε ο κ. Κομνηνός, «ο καταναλωτής είναιρυθμιστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών και τη συμπίεσή τους σεχαμηλότερο επίπεδο. Το υπουργείο προτείνει οι καταναλωτές να φτιάχνουν τοκαλάθι τους στο e-prices ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τη φθηνότερη τιμή για τοπροϊόν της επιλογής τους».
Στο μεταξύ γνωστοποιήθηκε ότι υπεγράφη και η σχετική απόφασηη οποία ορίζει ότι δεν είναι πλέον υποχρεωτική η υποβολή τιμοκαταλόγωνχονδρικής στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα