ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...

Κοινό μέτωπο για τη διεκδίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) συγκροτούν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος...

Όπως ανακοίνωσε η «τριάδα» των δημάρχων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, θα διεκδικήσουν την προεδρία με κοινό ψηφοδέλτιο και επικεφαλής τον κ. Μπουτάρη. Οι εκλογές θα γίνουν την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου,
στις 11:00 το πρωί στο νέο δημαρχιακό μέγαρο και αναμένεται να συμμετέχουν τέσσερις συνδυασμοί.

«Ξεκινάμε να πάρουμε την ΠΕΔΚΜ. Θα κατέβω ανεξάρτητος τόσο στην ΠΕΔΚΜ, όσο και στην ΚΕΔΕ. Η συστηματική ανακοίνωση ενός σχήματος άκρως κομματικού με οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσουμε την προεδρία», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η κομματική προσήλωση και οι εναγκαλισμοί είναι άκρως επικίνδυνοι για το πώς λειτουργούν οι δήμοι», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφήνοντας αιχμές για το συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνει στις εκλογές ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Βρίθει ψεμάτων ο συνδυασμός. Είναι αυτή η παράταξη που θα μπορούσε να κάνει χίλια πράγματα τόσα χρόνια».

Ο κ.Δανιηλίδης από την πλευρά του, αφού έκανε έναν απολογισμό της τριετούς διοίκησής του στην ΠΕΔΚΜ, σχολίασε πως «αποδείξαμε ότι έχουμε σταθερές αυτοδιοικητικές θέσεις ανεξαρτήτως ποιος είναι στην κυβέρνηση. Δεν κάνουμε πολιτικές κωλοτούμπες αναλόγως ποιος είναι πρωθυπουργός».

Ο δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος με τη σειρά του υπερασπίστηκε τη διοίκηση της ΠΕΔΚΜ και υποστήριξε: «Δεν θέλουμε να είμαστε φτωχός συγγενής της κεντρικής διοίκησης. Τα αυτοδιοικητικά θέματα πρέπει να συναποφασίζονται. Είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε και αυτός θα είναι ο στόχος της παράταξης».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου τη δική του απάντηση, στην επίθεση που δέχτηκε, έδωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ως επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία στην Κεντρική Μακεδονία».

Σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι ίδιοι άνθρωποι, που ανήκουν στην ίδια αυτοδιοικητική παράταξη της ΠΕΔΚΜ και σήμερα είναι η απερχόμενη διοίκηση της ΠΕΔΚΜ, ύστερα από μακρά διάρκεια διαβουλεύσεων με τον εαυτό τους, κατέληξαν την τελευταία στιγμή σε μεταξύ τους "αρραβωνιάσματα"».

Επιπλέον εξαπολύει «επίθεση» στον κ. Μπουτάρη λέγοντας πως «ήταν απών από τα θεσμικά αυτοδιοικητικά όργανα ΠΕΔΚΜ και ΚΕΔΕ», προσθέτοντας ότι «τώρα έρχεται...να σώσει την ΤΑ».

Ξεχωριστές παρατάξεις αναμένεται να κατεβάσουν στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Κεντρικής Μακεδονίας» σε ανακοίνωσή της για τις εκλογές στην ΠΕΔΚΜ αναφέρει πως «οι δήμοι έχουν απολέσει πλέον κάθε αποφασιστικό - αυτόνομο ρόλο και έχουν καταντήσει διεκπεραιωτές κυβερνητικών εντολών. Είναι ο εύκολος στόχος και το πειραματόζωο περικοπής πόρων, ιδιωτικοποιήσεων, αντιδημοκρατικών και αυταρχικών ρυθμίσεων, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και απολύσεων».

Όσον αφορά το διαδικαστικό την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να ψηφίσουν συνολικά 200 εκλέκτορες από όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας (38 δήμαρχοι + 162 δημοτικοί σύμβουλοι).

Όπως κατήγγειλε όμως στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Δανιηλίδης ο αριθμός θα είναι 199 καθώς ο δήμος Σιντίκης του νομού Σερρών δεν επέτρεψε σε σύμβουλο της πλειοψηφίας να συμμετέχει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τη διαδικασία στα αρμόδια όργανα.
Keywords
Τυχαία Θέματα