Οι πρώτες απολύσεις χωρίς αξιολόγηση των υπαλλήλων…



Στα χέρια των υπουργών μεταφέρεται η ευθύνη των καταργήσεων των οργανισμών ιδιωτικού δικαίου, απ’ όπου θα προκύψουν οι πρώτες απολύσεις. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά κάτι που αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη με αντιπροσωπεία του....ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους κκ Πρωτόπαπα και Ντόλιο, καθώς και τη κυρία Έφη Χριστοφιλοπούλου. Εχθές οι δύο πλευρές εκτίμησαν, σύμφωνα με πηγές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ,
ότι θα είναι δύσκολο έως αδύνατον να απολυθούν μέσω αξιολόγησης 2000 δημόσιοι υπάλληλοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι τον Ιούνιο, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Τρόικα. Έτσι οι υπουργοί θα πρέπει άμεσα να προτείνουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οργανισμούς προς κατάργηση. Σε αυτό συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση ζήτησαν για κάθε οργανισμό που προτείνεται να καταργηθεί να υπάρξει αξιοκρατία και αιτιολόγηση.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και η μέθοδος απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων μέσω των καταργήσεων, δεν προχωράει χωρίς «αγκάθια». Συγκεκριμένα στην χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε η εκτίμηση ότι αρκετοί οργανισμοί έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις και θα ήταν δύσκολο να καταργηθούν άμεσα. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αυτός των συγχωνεύσεων, όμως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επιπλέον χρόνο, που δεν δίνεται από την Τρόικα. Πάντως από το πρώτο κύμα των απολύσεων φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι πρόκειται να απασχολήσουν την κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο.
Παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα των απομακρύνσεων υπογράμμιζαν πως οι μεγάλες δυσκολίες αφορούν τους 4000 δημοσίους υπαλλήλους που πρέπει να απολυθούν εντός του 2013 και όχι τους 11000 του 2014. Για την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού, απ’ όπου θα προκύψουν εκείνοι οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν.
Επίσης υπάρχουν σκέψεις να δοθεί κίνητρο εξαγοράς πλασματικών χρόνων για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που θα απέχουν από τρία έως έξι χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, να τους δίνεται προκαταβολικά το συνολικό ποσό των μισθών του ενός χρόνου που θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Μετά το τέλος της συνάντησης του κ. Μανιτάκη με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Με αφορμή το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης ενημέρωσε τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Μανιτάκης συζήτησε με την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο Έυη Χριστοφιλοπούλου, τον εισηγητή Δημόσιας Διοίκησης Γιώργο Ντόλιο και τον υπεύθυνο της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου Χρήστο Πρωτόπαπα για την πορεία της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση, που πλέον - με το εν λόγω σχέδιο νόμου - περνά στην φάση της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των δομών, με ταυτόχρονη ορθή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν για όλα τα θέματα του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ., όπως η πορεία των συγχωνεύσεων / καταργήσεων των φορέων του δημοσίου, το Πρόγραμμα Κινητικότητας, οι αποχωρήσεις και οι προσλήψεις με αναλογία 1/1, καθώς και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα