Οι μαύρες λίστες

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, καθώς το σχέδιο της κινητικότητας στο Δημόσιο μπαίνει ολοένα περισσότερο στον χώρο της Υγείας, προκαλώντας προβληματισμό στους εργαζομένους και… εγκεφαλικά στους απλούς πολίτες...

Οι μετακινήσεις υπαλλήλων από τα νοσοκομεία αναμένεται να κάνει ακόμα μεγαλύτερο τον Γολγοθά, τον οποίο καλούνται καθημερινά να ανέβουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις αρκετών μονάδων υγείας διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στο προσωπικό. Συνολικά 1.618 γιατροί αναμένεται να μετακινηθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας, με βάση
το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας.
Στο στόχαστρο των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου έχουν μπει κυρίως πέντε νοσοκομεία, τα οποία εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα, με αποτέλεσμα να θεωρείται απαραίτητη η εφαρμογή σειράς αλλαγών στις δομές τους, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστούν ακόμα περισσότερα τα λειτουργικά τους έξοδα. Η αποσυμφόρηση συγκεκριμένων μονάδων υγείας όπου επιλέγει να πάει ο περισσότερος κόσμος για να εξυπηρετηθεί, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ανάπτυξη σύγχρονων μονάδων φροντίδας βαριά αρρώστων και ασθενών τελικού σταδίου αποτελούν τους βασικούς στόχους αυτών των αλλαγών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότητες που θα ενταχθούν στο σχέδιο της κινητικότητας:

Γιατροί: 214Νοσηλευτές: έως 705Λοιπό προσωπικό: 774Ωστόσο, ήδη εκφράζονται οι πρώτες αντιδράσεις ανάμεσα στους ασφαλισμένους, οι οποίοι κρίνοντας από την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη μείωση των διαθέσιμων κλινών στις εντατικές (όπου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχε κρεβάτι ούτε για δείγμα για αρκετές εβδομάδες), ο προβληματισμός είναι μεγάλος.

Τα νοσοκομεία… δεξαμενές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» τα παρακάτω νοσοκομεία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως… δεξαμενές για την άντληση υπαλλήλων, οι οποίοι και θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Ειδικότερα, αποχωρήσεις γιατρών, νοσηλευτών και στελεχών διοικητικού προσωπικού θα γίνουν από:

ΣπηλιοπούλειοΑγία ΒαρβάραΝοσοκομείο Πατησίων Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας της ΕργασίαςΑμαλία ΦλέμινγκΠαράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο μπήκαν την ύστατη στιγμή και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παρόλο που οι πρώτες ενδείξεις άφηναν να εννοηθεί πως θα ενταχθούν στην επόμενη φάση της κινητικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα, στο σχέδιο της κινητικότητας δεν συμπεριλαμβάνονταν οι γιατροί, ωστόσο καθώς το υπουργείο Υγείας μετατρέπεται σε μια από τις βασικές πηγές υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Οι εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι), που απορρέουν από κοινωνικά κριτήρια, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αστοχίες στο πρόγραμμα της κινητικότητας, γι αυτό και οι πιέσεις προς το υπουργείο Υγείας αυξήθηκαν κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

Βάσει του μέχρι τώρα σχεδιασμού οι μετακινήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη έχουν ως εξής:

Σπηλιοπούλειο: 76Αγία Βαρβάρα: 230Νοσοκομείο Πατησίων: 199Νοσοκομείο Πολυκλινική: 331Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας: 23Αμαλία Φλέμινγκ: 30Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: 235Υπουργείο Υγείας: 10Γιατροί πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ: 214Όσον αφορά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα δομών Υγείας, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως τα νοσοκομεία που αλλάζουν ρόλο και εντάσσονται στην κινητικότητα είναι τα:

ΠαναγιάΝοσοκομείο Ειδικών ΠαθήσεωνΝοσοκομείο Δερματικών και Αφροδίσιων Νοσών
Keywords
Τυχαία Θέματα