Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζει τον Ούγκο Τσάβες



Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η αμφισβήτηση του έργου, που άφησε πίσω του ο ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, στην κηδεία του οποίου θα παραβρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναφέρει
το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αντιδραστικοί κύκλοι διεθνώς και στην Ελλάδα αμφισβητούν την δημοκρατικότητα του Τσάβες διότι ο ίδιος συγκρούστηκε με τη δικτατορία των αγορών». Όπως σημειώνει δε «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πηγαίνει στην κηδεία του Τσάβες, όπου θα βρίσκεται όλο το τμήμα του πλανήτη που με τον έναν η τον άλλο τρόπο αμφισβητεί την τυφλή υποταγή των κοινωνιών στον νεοφιλελευθερισμό». Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην πορεία του Τσάβες ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει...
«Ο Τσάβες εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος της Βενεζουέλας με αναμφισβήτητες εκλογικές νίκες. Οι θεσμικές αλλαγές που προώθησε επικυρώθηκαν μέσω δημοψηφισμάτων. Υποστήριζε κι έκανε πράξη το ότι οι κοινωνικές αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο με δημοκρατικό τρόπο. Οι «δημοκράτες» αντίπαλοί του οργάνωσαν εναντίον του ένα πραξικόπημα, το οποίο κατέρρευσε όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με μια τεράστια λαϊκή κινητοποίηση.
Η κυβέρνηση Τσάβες συγκρούστηκε συστηματικά με τα πολυεθνικά συμφέροντα, και τους εκφραστές τους μέσα στη Βενεζουέλα, ιδιαίτερα στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ. Το γεγονός αυτό προτάσσουν οι αντίπαλοί του κατηγορώντας τον για αντιδημοκρατικότητα, παρόλο που πρόκειται για μια σύγκρουση όπου το επίδικο ήταν αν τους παραγωγικούς πόρους θα τους εκμεταλλεύεται η Βενεζουέλα ή οι πολυεθνικές.
Ο Τσάβες ήταν ένας από τους ηγέτες που συγκρούστηκε ανοιχτά με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, ιδιαίτερα του προέδρου Μπους, με αποτέλεσμα να χαρακτηρισθεί εχθρός της παγκόσμιας νεοφιλελεύθερης τάξης πραγμάτων. Οι ιδεολογικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι δεν εξάλειψε πλήρως τα κοινωνικά προβλήματα της Βενεζουέλας, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ανέχονται πολύ σοβαρότερες κοινωνικές κρίσεις σε φιλικές προς τις ΗΠΑ και τις «αγορές» χώρες, όπως η Κολομβία. Στον πυρήνα της λογικής αυτής βρίσκεται η άποψη ότι όποιος είναι εναντίον του διεθνούς συστήματος των αγορών είναι αντιδημοκράτης και λαϊκιστής, ενώ όποιος είναι υπέρ, δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα.
Η κριτική αυτή διατυπώνεται και στην Ελλάδα με στόχο να πληγεί η Αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Διατυπώνεται η άποψη ότι η αριστερά είναι «σύγχρονη και ευρωπαϊκή» μόνο αν αποδέχεται το σύστημα των αγορών και την κυριαρχία του, και, όσον αφορά ειδικά την Ελλάδα, το Μνημόνιο ως αναγκαιότητα. Διαφορετικά, η αριστερά είναι λαϊκιστική. Κι αν συγκρουστεί με τον νεοφιλελευθερισμό και σημειώσει νίκες, τότε είναι και αντιδημοκρατική.
Πρόκειται για την αντίληψη που επιχειρεί να ταυτίσει την δημοκρατία με τον Μνημονιακό χώρο, και η οποία εκφράζεται και με άλλους τρόπους, όπως την «θεωρία των δύο άκρων». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στην κηδεία του Τσάβες, όπου θα βρίσκεται όλο το τμήμα του πλανήτη που με τον έναν η τον άλλο τρόπο αμφισβητεί την τυφλή υποταγή των κοινωνιών στον νεοφιλελευθερισμό και τη δικτατορία των αγορών».
Keywords
Τυχαία Θέματα