Κλειστό κλαμπ αλλά όχι οικογένεια η ΕΕ, λέει η Λαγκάρντ

Την άποψη ότι η είναι αναγκαία και εξαιρετικά σημαντική η οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρωζώνης, εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Κάστρο του Δουβλίνου με θέμα «Ιρλανδία και Ευρωπαϊκή Ένωση: Κοινός Προορισμός, Κοινό Πεπρωμένο».

«Μέσα από πολλούς τρόπους φάνηκε πως η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση ήταν μια κρίση που ξέσπασε, λόγω της ατελούς ενσωμάτωσης των κρατών μελών της. Η ευρωζώνη ήταν ένα κλειστό κλαμπ, αλλά όχι μια οικογένεια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «την ώρα που κάποιοι

αυξάνουν τις απειλές του προστατευτισμού, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω και να παραδώσουμε μια ισχυρή και σταθερή αρχιτεκτονική για την ευρωζώνη».

Ακόμη, ενώ η Ιρλανδία βρίσκεται στο επίκεντρο της ομιλίας Λαγκάρντ, το κρίσιμο σημείο που έθιξε η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι ότι το Ταμείο πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Όπως επισήμανε, «η αποκατάσταση της ισορροπίας στην ΕΕ θα μπορούσε να ευνοήσει έναν υψηλότερο πληθωρισμό και πιθανή αύξηση των μισθών σε χώρες του Βορρά που μπορούν να αντέξουν κάτι τέτοιο, όπως είναι η Γερμανία». Σημείωσε, παράλληλα, πως ο μηχανισμός διάσωσης της ΕΕ, ο ESM, θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών, όπως της Ιρλανδίας.

«Υπάρχουν και άλλα μέλη σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι η Ιρλανδία. Αυτό που οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει από κοινού τα τελευταία πέντε χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τους φόβους και τις προσδοκίες που είχαν για την Ευρώπη των πολιτών. Το είδαμε να συμβαίνει με τον ESM, και τη συμφωνία για μείωση του τεράστιου βάρος του χρέους της Ελλάδας, όπως και με τη βελτίωση των οικονομικών όρων στη χώρα αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υποστήριξε πως οι δαπάνες πρέπει να πάνε προς τα κάτω και όχι επάνω στην ΕΕ με σταθερό, όμως, ρυθμό, γιατί μόνο έτσι θα έρθει η σωστή ισορροπία και θα υποστηριχθεί η ανάκαμψη. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε σημαίνει πως στην Ευρώπη θα έρθουν άμεσα υψηλότερα εισοδήματα, περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ μια μακροοικονομική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το δρόμο υπό αυτές τις συνθήκες.

The post Κλειστό κλαμπ αλλά όχι οικογένεια η ΕΕ, λέει η Λαγκάρντ appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα