Ο εμφύλιος στη Συρία μεταφέρει τη σύγκρουση στο Ιράκ

Συγκρούσεις ανάμεσα στο συριακό στρατό και αντάρτες σε ένα συνοριακό φυλάκιο έφεραν τον εμφύλιο πόλεμο πιο κοντά στο γειτονικό Ιράκ, όπου στρατιώτες εξαπέλυσαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, δήλωσαν κάτοικοι, αξιωματούχοι και δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters....

Αντάρτες πήραν τον έλεγχο του 50% της πόλης Γιααραμπίγια, στη βορειοανατολική Συρία, περιλαμβανομένου και ενός φυλακίου στα σύνορα με το Ιράκ, σε μια μάχη με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την Παρασκευή
(χθες) και νωρίς σήμερα Σάββατο, ανέφερε η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.
Ιρακινοί στρατιώτες από την άλλη πλευρά των συνόρων από τη Γιααραμπίγια έριξαν προειδοποιητικά πυρά, δήλωσαν κάτοικοι, τοπικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφος του Ρόιτερς.
Την Παρασκευή, ένας πύραυλος Σκουντ που εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος προσγειώθηκε κοντά σε ένα χωριό απέναντι από τη Γιααραμπίγια, χωρίς να προκαλέσει ζημιές αλλά τρομοκρατώντας τους κατοίκους, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Τέλεφαρ, κοντά στο πέρασμα Ράμπια.
Διοικητής των σύρων ανταρτών δήλωσε στο τηλεοπτικό δορυφορικό κανάλι Αλ-Αραμπίγια πως ο ιρακινός στρατός πυροβόλησε κατά μήκος των συνόρων εναντίον σύρων ανταρτών έπειτα από το περιστατικό με τον Σκουντ, όμως κάτοικοι και ιρακινές στρατιωτικές πηγές το διέψευσαν.
Ο διοικητής των ανταρτών ταξίαρχος Σελίμ Ιντρίς δήλωσε επίσης στο Αλ-Αραμπίγια πως σύροι στρατιώτες διέφυγαν στο Ιράκ όταν οι αντάρτες κατέλαβαν το πέρασμα, το δεύτερο στα σύνορα με το Ιράκ που πέφτει στα χέρια των ανταρτών.
Ιατρική πηγή από ένα νοσοκομείο στην Τέλεφαρ δήλωσε πως παραδόθηκαν εκεί ένα πτώμα και τέσσερις τραυματίες, Σύροι, πιθανόν μέλη του τακτικού στρατού.
"Ακούμε τον ήχο εκρήξεων και όπλων στη Γιααραμπίγια τις τελευταίες τρεις ημέρες", δήλωσε ο Άλι Σιμπάιμπ, που ζει σε απόσταση 300 μέτρων από το συνοριακό φυλάκιο στο Ιράκ.
"Στρατεύματα του συριακού τακτικού στρατού σταθμεύουν ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό", πρόσθεσε.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είναι η κυριότερη δύναμη των ανταρτών. Απέναντι από ένα άλλο σημείο στη συριακή μεθόριο, ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν επίσης θραύσματα από βλήματα όλμων που έπεσαν σήμερα κοντά σε έναν ισραηλινό οικισμό στα κατεχόμενα Υψώματα Γκολάν. Δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή ζημιές και τα Ηνωμένα Έθνη ενημερώθηκαν για το περιστατικό, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα