Μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά στις καπνοθήκες «Κεράνη»

Τέλος θέτει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης στη σπατάλες για ενοίκια προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες των δικαστηρίων Πειραιά με τη μετεγκατάστασή τους στο κτίριο των παλαιών καπνοθηκών «Κεράνη», στη Λ. Θηβών. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 1,13 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από μισθώματα που καταβάλλονται για τρεις υπηρεσίες των Δικαστηρίων Πειραιά
που σήμερα στεγάζονται σε οκτώ διαφορετικά κτήρια....

Ο κ. Ρουπακιώτης φιλοδοξεί να δώσει «ανάσα» στο ασφυκτικό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια Πειραιά αναβαθμίζοντας παράλληλα τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης. Ήταν άλλωστε πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών των δικαστηρίων στο κτήριο του «Κεράνη» που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
Μέχρι σήμερα, οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά στεγάζονται στο Δικαστικό Μέγαρο, ένα κτίριο το οποίο επισκέπτονται καθημερινά περίπου 2.500 άτομα, ενώ εργάζονται δεκάδες υπάλληλοι χωρίς καν να υπάρχουν σ’ αυτό έξοδοι κινδύνου. Το κτήριο αυτό είναι ιδιοκτησίας του ΤΑΧΔΙΚ, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες των δικαστηρίων Πειραιά είναι διασκορπισμένες σε 8 διαφορετικά ενοικιαζόμενα κτίρια επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με το σημαντικό ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.133.080,68 ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα για:
1.- Τα Δικαστήρια Ανηλίκων Πειραιά, το Αρχείο του Εφετείου Πειραιά και ένα μέρος του Αρχείου του Πρωτοδικείου Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 12.500 ευρώ.
2.- Το Πολιτικό και Ποινικό Αρχείο του Πρωτοδικείου Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 4.078,26 ευρώ.
3.- Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 13.439,27 ευρώ.
4.- Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα, για το Διοικητικό Πρωτοδικείο 17.966,56 ευρώ και για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία 2.681,00 ευρώ μηνιαίως.
5.- Το Ειρηνοδικείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 10.102,87 ευρώ.
6.- Το Πταισματοδικείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 14.326,60 ευρώ.
7.- Το Υποθηκοφυλακείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 13.328,83 ευρώ.
8.- Το Γραφείο του Κτηματολογίου Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα περίπου 6.000,00 ευρώ.

Την πρόταση για τη μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. Με έγγραφό του προς τον κ. Ρουπακιώτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέλιος Μανουσάκης θεωρεί ότι το κτήριο «Κεράνης», το οποίο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), αποτελεί τη μοναδική και συμφέρουσα λύση για το πολύ σοβαρό κτηριακό πρόβλημα των δικαστηρίων του Πειραιά.

Στο έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σήμερα καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν στεγάζεται σ’ αυτό, ενώ η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών όλων των Δικαστηρίων του Πειραιά θα επέφερε κέρδος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το σημαντικό ποσό των 94.423,39
Keywords
Τυχαία Θέματα