Μετά τη συνεδρίαση των ΠΕΔ οι αποφάσεις

Να συνεδριάσουν όλες οι ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων) ώστε να καταγράψουν, με ακρίβεια και διακριτικότητα, τι συνέβη κατά το διήμερο των κινητοποιήσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και στη συνέχεια να προσέλθει το Δ.Σ. σε νέα συνεδρίαση, προκειμένου να σχεδιάσει τη δράση του, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά
τη σημερινή συνεδρίασή του.....

Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τους δημάρχους για ό,τι διημείφθη κατά την πρωινή ακρόαση στις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής, καθώς και για τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. με τον υπουργό Οικονομικών Ιωάν. Στουρνάρα.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταβάλλονται έως τις 10 εκάστου μήνα 35 εκατ. ευρώ έναντι της τέταρτης δόσης (ύψους 213 εκατ. ευρώ) από τις παρακρατηθείσες οφειλές του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση. Όπως σημειώθηκε, εάν δεν γίνει αυτό, τον ερχόμενο μήνα θα φθάσουν τους 100 οι δήμοι που θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ακρόασης στις Επιτροπές Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπήρξε δέσμευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα 8-10 χρόνια, για περίοδο χάριτος δύο χρόνων και για μείωση του επιτοκίου των δανείων κατά 0,5%. Ο κ. Ασκούνης επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει τάχιστα νομοθετική ρύθμιση και η ΚΕΔΕ πρόκειται να πιέσει γι' αυτό.
Όσον αφορά τις μισθοδοσίες, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος δήλωσε ότι ο δήμος του ήδη από τον Αύγουστο χρησιμοποιεί κονδύλια από τις απαλλοτριώσεις και λογαριασμούς ειδικού σκοπού για να καλύψει τις μισθοδοσίες και επισήμανε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των δήμων που καλύπτουν τις μισθοδοσίες από άλλους λογαριασμούς για να μην κηρύξουν στάση πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δανείων, πολλοί δήμαρχοι επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει πίεση για αντίστοιχες ρυθμίσεις και στις ιδιωτικές τράπεζες. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης τόνισε ότι οι μισοί δήμοι έχουν πάρει δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες. «Να παλέψουμε για ρυθμίσεις από τις ιδιωτικές τράπεζες που θα πάρουν πολλά εκατομμύρια από την επόμενη δόση», σημείωσε.
Ο κ. Ασκούνης επισήμανε την ανάγκη να πιεστεί ο κ. Στουρνάρας ώστε να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα 275 εκατ. που χρωστά το Δημόσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις εκκαθαρίσεις φόρων Περασμένων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) και τα οποία έχουν εγγραφεί στην τελευταία έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση στη Βουλή υπήρξε επίσης δέσμευση για καταβολή της ΣΑΤΑ (που ανέρχεται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ) έως το τέλος του χρόνου και απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ).
Κατά τη συνεδρίαση δεν έγινε δεκτή η πρόταση της εκπροσώπο
Keywords
Τυχαία Θέματα