''ΛΥΘΗΚΑΝ'' ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ...

Η εξέλιξη που επισφράγισε τη δράση του Draghi ήρθε σήμερα, με μία μείωση – σοκ των τιμών στη Γερμανία, που έφερε την Ευρωζώνη ένα βήμα πιο κοντά στον αποπληθωρισμό...και έκανε πια εκκωφαντικά τα επιχειρήματα υπέρ της λήψης μέτρων από την ΕΚΤ...

Ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανία υποχώρησε το Μάιο στο 0,6%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, όταν η οικονομία της Ευρωζώνης
πάλευε με τις επιπτώσεις της κρίσης που της Μεγάλης Ύφεσης.
Πρόκειται για πληθωρισμό πολύ χαμηλότερο των εκτιμήσεων αλλά και την πιο ηχηρή απόδειξη ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει με ένα αποπληθωριστικό σπιράλ. Το αποτέλεσμα ήταν ο πληθωρισμός στις χώρες του ευρώ να υποχωρήσει στο 0,5%.
Μάλιστα, ο Andrew Roberts, οικονομολόγος της RBS, εκτιμά πως ο πραγματικός πληθωρισμός διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα, στο 0,3%, εάν κανείς εξαιρέσει από τα στοιχεία την αύξηση των φόρων. “Οι μισθοί στη Γαλλία καταρρέουν. Η ΕΚΤ χασομερούσε όσο η Ρώμη καιγόταν, επιτρέποντας στον ισολογισμό της να συρρικνωθεί από τα 3 τρισ. ευρώ στα 2,2 τρισ. ευρώ”, τονίζει.
Η πτώση του γερμανικού πληθωρισμού ουσιαστικά ακυρώνει και την τελευταία αντίδραση της Bundesbank απέναντι στη λήψη δραστικών μέτρων από την ΕΚΤ, την Πέμπτη. Βέβαια, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συνθήκες -πολιτικές κυρίως- δεν έχουν ωριμάσει ακόμα στην Ευρώπη για να προχωρήσει ο Mario Draghi στην ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής του (QE). Αντ΄ αυτού, ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται, κατά τις προβλέψεις σχεδόν όλων των αναλυτών- να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων του ευρώ από τα σημερινά επίπεδα του 0,25% στο 0,10%. Παράλληλα, θα ανακοινώσει και τη μείωση των επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα -για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης- κάτι που σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει πια να πληρώνουν για να “παρκάρουν” τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, και επομένως, θα έχουν ένα μεγαλύτερο κίνητρο να διοχετεύσουν την όποια ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία.
Πέραν της μείωσης των επιτοκίων, η ΕΚΤ φέρεται να προσανατολίζεται και σε ένα νέο γύρο παροχής μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες (LTRO), με στόχο να ενθαρρύνει το δανεισμό. Τα δάνεια αυτά εκτιμάται ότι θα έχουν 4ετή διάρκεια.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα προαναγγείλει αγορές τιτλοποιήσεων, κατά πάσα πιθανότητα δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ κυρίως της περιφέρειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα