Ιθαγένεια για τα παιδιά: Συλλαλητήρια το Σάββατο σε όλη την Ελλάδα [εικόνα]

Συλλαλητήριο στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μαρτίου η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) με κεντρικό σύνθημα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς, νόμιμοι οι μετανάστες»...

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 2 το μεσημέρι στην Ομόνοια και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
Συγκέντρωση προγραμματίζεται την ίδια ώρα και στο άγαλμα Βενιζέλου
στη Θεσσαλονίκη.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις θα γίνουν, επίσης, σε Ιωάννινα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη και Χαλκίδα.

Τι όριζε ο νόμος Ραγκούση
Ο νόμος Ραγκούση όριζε ότι παιδί αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί τουλάχιστον πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον το ζητήσουν με αίτηση οι γονείς του.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, αφού το ΣτΕ έκρινε ότι μόνο η γέννηση δεν αρκεί ως κριτήριο για να δοθεί ιθαγένεια, αλλά προϋποθέτει να υπάρχουν χαρακτηριστικά ουσιαστικής ένταξης στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να αλλάξει η διάταξη του νόμου Ραγκούση.
Αν και οι «σκληροί» της ΝΔ επιμένουν να δίδεται η ιθαγένεια με την ενηλικίωση, δηλαδή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, εξετάζεται μια εναλλακτική πρόταση: το παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα από νόμιμους μετανάστες, εφόσον έχει πάει στο ελληνικό σχολείο και έχει ολοκληρώσει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια.
Η δεύτερη διάταξη του νόμου Ραγκούση την οποία έκρινε αντισυνταγματική το ΣτΕ αναφερόταν σε παιδιά μεταναστών τα οποία μπορεί να μην είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά ζουν στη χώρα μας. Οριζε ότι «τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης», ύστερα από αίτηση των γονιών του.

Ποιές αλλαγές προωθούνται τώρα
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι δεν αρκεί η εξαετής φοίτηση στο ελληνικό σχολείο, προτάσσει για τα παιδιά μεταναστών τα οποία δεν γεννήθηκαν στη χώρα μας γενική διάταξη που να επιβάλλει τη χορήγηση ιθαγένειας μετά την ηλικία των 18 ετών. Επομένως, να περνούν στη διαδικασία της πολιτογράφησης. Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση των ετών νόμιμης παραμονής στη χώρα για την πολιτογράφηση αλλοδαπών και αντί για 7 χρόνια που ισχύει σήμερα να αυξηθούν σε 8-10 έτη.
Ωστόσο διερευνάται να δίδεται αυτοδικαίως η ιθαγένεια σε παιδιά που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, εφόσον φοίτησαν στο ελληνικό σχολείο και πέρασαν στο Πανεπιστήμιο, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Για τα υπόλοιπα, παρ' ό,τι ζουν για χρόνια στην Ελλάδα, θα περνούν από εξετάσεις με τεστ τα οποία θα καθορίζονται από επιστημονική επιτροπή που θα αξιολογεί τους αιτούντες.
Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει να περάσει διάταξη που να ορίζει είτε την απονομή τιμητικής ιθαγένειας είτε τη χορήγηση μόνιμης άδειας παραμονής σε επενδυτές που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα