Ιταλία: Ο Λέτα ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης

Παραλαμβάνοντας από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, το "καμπανάκι" που συμβολίζει την εξουσία, ο Ενρίκο Λέτα και οι υπουργοί του παρουσιάζουν σήμερα το πρόγραμμά τους ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου....

Ο 46χρονος Λέτα, ένας από τους νεαρότερους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη, θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από τον πολιτικό λαβύρινθο αλλά και να ενισχύσει την χωλαίνουσα τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Σήμερα, ο νέος πρωθυπουργός
της Ιταλίας αναμένεται να ζητήσει- και να λάβει ψήφο - εμπιστοσύνης από την Βουλή και αύριο από την Γερουσία.
Το γεγονός ότι ενώ η νέα κυβέρνηση ορκιζόταν στο προεδρικό μέγαρο, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς μπροστά από το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο όταν ένας άνεργος οικοδόμος άνοιξε πυρ, σχολιάστηκε από τον Λέτα ως "ένδειξη απελπισίας" του ιταλικού λαού .
Πριν την σημερινή διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Λέτα αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο. Για την ψηφοφορία αναμένεται να έχει την υποστήριξη του κόμματός του, "Δημοκρατικό Κόμμα" και του "Λαού της Ελευθερίας", του κόμματος του τέως πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, o νέος υπουργός Οικονομικών, Φαμπρίτσιο Σακομάνι, δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "La Republica", ότι πρώτη προτεραιότητά του θα είναι να "αναδομήσει τον κρατικό προϋπολογισμό" της χώρας μειώνοντας τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες .
Στο μεταξύ, ο οίκος Moody' s ανακοίνωσε ότι θα επιτηρεί την Ιταλία για να παρακολουθεί την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, τα βλέμματα έκλεψαν η Υπουργός Υγείας Μπεατρίσε Λορεντσίν, της παράταξης του Μπερλουσκόνι, η Υπουργός Αθλητισμού και πρωταθλήτρια του κανό, Γιοσέφα Ίντεμ και η πρώτη μαύρη Υπουργός στην Ιστορία της Ιταλίας, Σεσίλ Κιέτζε, που κατάγεται από το Κονγκό και ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα