Η κρίση αύξησε τα καρδιαγγειακά…


Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης, αλλά ηδική μας καρδιά δείχνει να δοκιμάζεται. Αυτό σημείωσαν, μεταξύ άλλων, σήμερα οικαρδιολόγοι, με αφορμή το 27ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, πουδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, από 19 έως 21 Απριλίου στην Αθήνα.Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τηνεπίπτωση της οικονομικής κρίσης στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με αυτά ταστοιχεία, σε όλες τις χώρες σε οικονομική κρίση επιδεινώνεται η ποιότηταδιατροφής...
και αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος/ κατάθλιψη και τα αυξημέναποσοστά καπνίσματος οδηγεί σε αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα. «Δεν έχουμεακόμη στατιστικά για την Ελλάδα, αλλά δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτεραενθαρρυντικά» είπε κ. Ρίχτερ και ανέφερε ότι έχει καταγραφεί σε όλες τις χώρεςπου βρέθηκαν σε οικονομική κρίση, σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακώννοσημάτων.

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 1929-1937 οδήγησε σε 20%αύξηση των θανάτων από στεφανιαία νόσο, και στη Ρωσία την εποχή τουμετακομμουνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, για κάθε ιδιωτικοποίηση οι άντρεςτης περιοχής εκείνης εμφάνιζαν αύξηση θνησιμότητας τα επόμενα δύο χρόνια κατά13%, κυρίως λόγω της μαζικής ανεργίας που ακολουθούσε. Τέλος, στην Αργεντινήτην εποχή της μεγάλης κρίσης, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα αυξήθηκε σημαντικάστα καρδιαγγειακά νοσήματα (6,9% έναντι 2,9% για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίουκαι 16% έναντι 11% για την καρδιακή ανεπάρκεια), πιθανόν λόγω της σημαντικήςφθοράς του κρατικού συστήματος υγείας.
Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης παρουσίασε τιςτελευταίες εξελίξεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου, τόσο στη διάγνωση όσοκαι στη θεραπεία με τα νέας γενιάς στεντ (stent). Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα δεδομένα για ένα νέο τύπο stent που επενδύεται με τηφαρμακευτική ουσία μπεβασιζουμάμπη, η οποία αναστέλλει τη δημιουργίανεοαγγείων, που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε πρόσφατα στην Α′ ΚαρδιολογικήΚλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Απότις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίοέτος, φαίνεται ότι η ουσία αυτή έχει - όπως όλα τα νέα stent - πολύ μικρό ποσοστό επαναστένωσης(2-3%), ενώ παράλληλα μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δημιουργία νεοαγγείων. Μεαυτό τον τρόπο διατηρεί την αθηρωματική πλάκα σταθερή και προλαμβάνει νέαεμφράγματα.
Όπως παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στηΓαλλία (ESC Congress,Αύγουστος 2011, Παρίσι), η πενταετής παρακολούθηση των ασθενών στους οποίουςεμφυτεύθηκε αυτό το stentέδειξε ότι η χρήση τους είναι ασφαλής και ότι παρουσιάζουν ποσοστάεπαναστένωσης ανάλογα με αυτά των άλλων stent, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη διπλής αντιαιμοπεταλιακήςαγωγής για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών.
Keywords
Τυχαία Θέματα