Η Χαμάς αρνείται τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας

Την άρνηση της να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή η Τουρκία για την συμφιλίωσή της με την αντίπαλη Φατάχ, ανακοίνωσε η Χαμάς προκαλώντας δυσαρέσκεια στην τουρκική κυβέρνηση που προσδοκούσε σε έναν ενεργό ρόλο στη συμφιλίωση των δύο πλευρών....

Όπως, όμως, δήλωσε ο Σαμί Αμπου Ζουχρί, εκπρόσωπος της Χαμάς, «αν η Τουρκία επιθυμεί να συμπεριληφθεί στην πολιτική συμφιλίωση ανάμεσα στη Χαμάς και την Φατάχ, τότε αυτό πρέπει να συμβεί μέσω Αιγύπτου», η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

«Η Αίγυπτος
φιλοξενεί τις συζητήσεις, ώστε να παραμείνει η ενότητα στην Παλαιστίνη, έχει ήδη έναν ενεργό ρόλο. Αν η Τουρκία θέλει να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να το κάνει μέσω της Αιγύπτου. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να συμπεριληφθεί μόνο εφόσον συνεργαστεί με την Αίγυπτο», δήλωσε ο Ζουχρί στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, και συζήτησε τρόπους ώστε να ξεκλειδώσουν οι διεργασίες για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, ο Νταβούτογλου συνομίλησε με Παλαιστίνιους αξιωματούχους λέγοντας πως η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Φάταχ του προέδρου Αμπάς που ηγείται των παλαιστινιακών εδαφών στην Δυτική Όχθη, και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Ο Ζουχρί εμφανίστηκε διστακτικός σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος στην συμμετοχή της χώρας στις συζητήσεις στη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο ομάδων.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, επανέλαβε την στάση της οργάνωσής του, ότι είναι αντίθετη στο να διεξαχθούν συνομιλίες με το Ισραήλ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «μάθαμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Η Φατάχ έχει μακρά ιστορία με το Ισραήλ. Έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι πολλές φορές και το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Αυτές οι συζητήσεις δεν πέτυχαν ποτέ».
Keywords
Τυχαία Θέματα