Η αντεπίθεση Ομπάμα στέφθηκε με επιτυχία

Το κλίμα ήταν θερμό στο Πανεπιστήμιο Hofstra στο Hempstead της Νέας Υόρκης και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ομπάμα πήρε το αίμα του πίσω. Βέβαια, επισημαίνουν πως η κούρσα θα είναι δυνατή και καθόλου εύκολη, πιστεύοντας ότι η τρίτη τηλεμαχία θα αποδειχθεί καθοριστική για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα....
Εν πολλοίς, η Λιβύη και η επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ
Στίβενς και άλλοι τρεις συνεργάτες του, μονοπώλησε το δεύτερο ντιμπέιτ των Ομπάμα – Ρόμνεϊ, που έχουν πέσει στη μάχη του χρίσματος της αμερικανικής προεδρίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι απλώς το μονοπώλησε, αλλά άλλαξε και την μέχρι πρότινος ισχύουσα ρητορική, αναφέρει το αμερικανικό CNN, από τη στιγμή που ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για πράξη τρομοκρατίας. Το τελευταίο αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας, ειδικά για τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι είχαν κατηγορήσει των Ομπάμα πως δεν ενήργησε με ετοιμότητα, καταδικάζοντας την επίθεση ως τρομοκρατική, αλλά άφησε να περάσει πολύτιμος χρόνος προτού αντιδράσει –με επίσημη απάντηση-καταδίκη της επίθεσης ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα και σε ατμόσφαιρα που περισσότερο θύμιζε δικαστική αίθουσα και όχι τηλεμαχία πριν από εκλογική μάχη για την προεδρία, ο Ρόμνεϊ δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω. Εκ νέου προσήψε ευθύνες στον Ομπάμα για ολιγωρία, εμμένοντας στο λάθος περιβάλλον από το οποίο έκανε τις δηλώσεις του, μία ημέρα αργότερα από την επίθεση –από τον κήπο με τριανταφυλλιές του Λευκού Οίκου- και για το γεγονός πως δεν αποκάλεσε, άμεσα, την επίθεση τρομοκρατική πράξη.
Πέραν της Λιβύης, πάντως, κατά κοινή ομολογία, ο Ομπάμα κινήθηκε από θέση επίθεσης ευθύς εξαρχής και κατηγόρησε τον αντίπαλό του για μη στήριξη στην προσπάθεια διάσωσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεσή του στις προτάσεις Ρόμνεϊ σχετικά με τη φορολογία, λέγοντας στο ακροατήριο πως, απλούστατα, ο λογαριασμός δεν βγαίνει, τονίζει η ηλεκτρονική σελίδα του PBS Newshour.

Ο Ρόμνεϊ από την πλευρά του, προσπάθησε να αντικρούσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του όσο καλύτερα μπορούσε, μόνο που αυτή τη φορά δεν πέρασε το «τηλεμαχικό» τεστ με τον ίδιο καλό βαθμό όπως το πρώτο.
Ένα από τα θέματα στα οποία στάθηκε, πάντως, ήταν… η Ελλάδα.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος χρησιμοποίησε την οικονομική δυσπραγία της Ελλάδας και κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι οδηγεί τις ΗΠΑ στον «δρόμο της Ελλάδας» επισημαίνοντας πως, παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις, το 2008 για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο μισό, το έλλειμμα διπλασιάστηκε.
«…Εάν ο πρόεδρος επανεκλεγεί θα φθάσουμε σχεδόν στα 20 τρισεκατομμύρια (ελλείμματος). Αυτό μας βάζει στο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα» είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Σημαντικό στοιχείο της δεύτερης τηλεμαχίας των υποψηφίων προέδρων αποτέλεσε η συμμετοχή 82 αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να τους θέσου
Keywords
Τυχαία Θέματα