Η ανταρσία των 65!

Σε προσωπική πολιτική ήττα του Ανδρέα Λοβέρδου και σε σκληρή δοκιμασία της πολιτικής επιρροής του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξελίχθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την κατ’ άρθρο υπερψήφιση του Πολυνομοσχεδίου. Η διάταξη του υπουργού Υγείας για τα φαρμακεία
και το ανοικτό ωράριο λειτουργίας τους δεν πέρασε, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έφθασε στο σημείο να ανησυχεί για το εάν ή όχι θα καταψηφιστούν βασικά άρθρα του νομοσχεδίου....

Η ανταρσία επικεντρώθηκε μεταξύ των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ στη Νέα Δημοκρατία σημειώθηκε «κρυφτούλι» με απουσίες, διαρροές και αιφνίδιες αποχωρήσεις.

Στην ουσία η χαρτογράφηση της χθεσινής Ολομέλειας στη Βουλή κατέδειξε την παθογένεια, τα όρια και τον περιορισμένο χώρο για πολιτικούς ελιγμούς που διαθέτει η κυβέρνηση Παπαδήμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τα πακέτα μέτρων που προαπαιτούνται από τους δανειστές για την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας.

Για τη μάχη διαδοχής εντός ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα μηνύματα είναι πολλαπλά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα μετά την «πολιτική αυτοχειρία» στην οποία προέβη την Τρίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την περίφημη πια δήλωσή του περί μη αναγνώσεως του Μνημονίου. Προβληματισμένος πρέπει να είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, του οποίου η πολιτική επιρροή σε ένα κατακερματισμένο και πανικόβλητο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να θεωρείται ούτε δεδομένη και κυρίως όχι αυτονόητη.

Το θρίλερ, η ανταρσία και το «κρυφτό»

Ο ένας μετά τον άλλον οι «πράσινοι» βουλευτές δήλωναν την αντίθεσή τους, επιλέγοντας είτε το «όχι» είτε το «παρών» σε κομβικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, όπως το άρθρο 4, με το οποίο επιβάλλονται αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων, το άρθρο 6, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια, και το άρθρο 29 για το ωράριο των φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 4 καταψήφισαν 2 βουλευτές, ενώ 5 δήλωσαν «παρόντες», το άρθρο 6 συγκέντρωσε 33 «όχι» και 9 «παρών», το άρθρο 7 καταψήφισαν 13 βουλευτές και ένας επέλεξε το «παρών», το άρθρο 16 συγκέντρωσε 5 «όχι» και 4 «παρών», το άρθρο 17 έλαβε 5 «όχι» και 6 «παρών», το άρθρο 19 καταψήφισαν 10 βουλευτές και 6 δήλωσαν «παρών», το άρθρο 24 συγκέντρωσε 34 «όχι» και 6 «παρών» και το άρθρο 29 καταψήφισαν 9 βουλευτές, ενώ 30 επέλεξαν το «παρών».

Τελικώς, από την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφισάντων προέκυψε η υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 29 για το ωράριο των φαρμακείων, καθώς επί των 253 ψηφισάντων συγκέντρωσε 101 «υπέρ», 65 «κατά» και 87 «λευκά».

Η ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που απελευθέρωνε το ωράριο των φαρμακείων επέφερε σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με δεκάδες βουλευτές του να καταψηφίζουν ή να ψηφίζουν «παρών» επί της διάταξης, αλλά και τις πρώτες αναταράξεις στην κοινοβουλευτική συνοχή των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα