Γιατρός Τόμας: Είναι απίστευτο πόσο άγγιξε τον κόσμο ο αγώνας αυτού του παιδιού

Στον δεύτερο όροφο του ΚΑΤ όπου στεγάζεται η μία εκ των δύο Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου η μάχη με το θάνατο μαίνεται ασταμάτητα....
Ο νεαρός ηθοποιός Τόμας Πρωτόπαπας αποτελεί την πιο πρόσφατη απώλεια, μία από τις πιο «οδυνηρές απώλειες αυτής της μάχης», όπως την προσδιορίζει ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ κ. Γιάννης Αλαμάνος.

Μια απώλεια που τον κλόνισε με την ίδια ένταση που του προκαλεί και η επιτυχής αναμέτρηση των ασθενών του με τον θάνατο. «Λυπήθηκα
πολύ για τον Τόμας. Ήταν βαρύ περιστατικό, για την αντιμετώπιση του οποίου καταβλήθηκε από όλους μας μεγάλη προσπάθεια. Συγκινήθηκα γιατί ένας νέος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή. Έτσι συγκινούμαι και όταν κάποιος βγαίνει από τη Μονάδα για να επιστρέψει στη ζωή» λέει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Αλαμάνος.
Έπειτα από 12 χρόνια στη ΜΕΘ του ΚΑΤ κι έχοντας περάσει από όλες τις βαθμίδες της ιατρικής ιεραρχίας ο εντατικολόγος παραδέχεται πως το «ισοζύγιο» στη ζωή και το θάνατο διαμορφώνεται με συνεχείς δραματικές ανατροπές πίσω από την ψυχρή πόρτα της Εντατικής. «Προσωπικά δεν μπορώ να μένω αμέτοχος. Αλλά όπως συμβαίνει και στη ζωή μας η χαρά είναι πρόσκαιρη, ενώ η λύπη επικάθεται, συσσωρεύεται. Χρειάζεται χρόνος για να παρέλθουν τα αρνητικά συναισθήματα. Άλλες φορές μια νίκη, μια ανάρρωση, μια έξοδος ενός ασθενή μπορεί να τα διώξει πιο γρήγορα» λέει ο γιατρός. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι πάντως από τις μαύρες εβδομάδες της Μονάδας. Τη Δευτέρα «έφυγε» ένας μικρός πολυτραυματίας, μετά ο Τόμας Πρωτόπαπας.

Ως διευθυντής είχε το βαρύ καθήκον της ενημέρωσης των οικογενειών. Λέγεται ότι ο κ. Αλαμάνος στις σύντομες επαφές που έχει με τους συγγενείς των ασθενών δεν παίζει με τις λέξεις, δεν κρύβει την συνήθως σκληρή αλήθεια. Αυτό που κρύβει -και δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς για τη δική του συναισθηματική επιβίωση- είναι η ευαισθησία του, ιδίως όταν έχει απέναντί του γονείς νέων ανθρώπων. Γνωρίζει ότι συναισθηματικές ρωγμές δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται στην επαγγελματική εικόνα των εντατικολόγων τουλάχιστον όσο διαρκεί η νοσηλεία κάποιου.

Έτσι, έπραξε και με τους γονείς του ηθοποιού ενημερώνοντάς τους για τον εγκεφαλικό θάνατο του παιδιού τους -παρότι αρκετοί συνάδελφοί του έσπευσαν να του καταλογίσουν ότι περιορίστηκε στην ανακοίνωση και δεν προήγαγε την έννοια της δωρεάς οργάνων όπως οφείλει ως εντατικολόγος να κάνει σε μία χώρα που οι μεταμοσχεύσεις φθίνουν συνεχώς και η λίστα με τους ασθενείς αυξάνει.

Πάντως πλέον σε ό,τι αφορά στον Τόμας Πρωτόπαπα ο διευθυντής της ΜΕΘ δεν κρύβει ούτε τη λύπη του για την απώλεια ούτε και την έκπληξη και τη συγκίνησή του «για τις ευχές, τα γράμματα και τα λουλούδια που έλαβε αυτό το παιδί από όλη την Ελλάδα. Είναι απίστευτο πόσο άγγιξε τον κόσμο το ατύχημα και ο αγώνας του» λέει ο κ. Αλαμάνος. Αυτή είναι και η μόνη θετική εικόνα που θα κρατήσει όπως λέει από την βαριά πολυήμερη νοσηλεία του 25χρονου ηθοποιού.
Keywords
Τυχαία Θέματα