«ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΒΙΑ»



Αυστηροί τόνοι Κέρι προς Τουρκία Την ανησυχία του για τις αναφορές περί υπερβολικής χρήσης βίας εκ μέρους της τουρκικής αστυνομίας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποφύγουν προβοκατόρικες ενέργειες και εκδήλωσε την ελπίδα του για πλήρη διερεύνηση (των συνθηκών) για τη χρήση βίας...

Επανέλαβε δε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς επίσης και στις ειρηνικές διαδηλώσεις.

«Μας ανησυχούν τα δημοσιεύματα (σχετικά με τη χρήση) υπέρμετρης βίας από την (τουρκική) αστυνομία. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί μια σε βάθος έρευνα για τα περιστατικά αυτά και θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας», είπε ο Τζον Κέρι.
Η τοποθέτηση αυτή του Κέρι ερμηνεύεται από παρατηρητές ως ένα αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τα πιο εκτεταμένα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους διαδηλωτές και την αστυνομία στην Τουρκία να αποφύγουν τη βία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την τουρκική κυβέρνηση για διάφορα διεθνή θέματα και για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι οι αμερικανικές αρχές "ανησυχούν" για κάποιες από τις αντιδράσεις της αστυνομίας. "Ασφαλώς αναμένουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση", σημείωσε όταν ρωτήθηκε για τις ταραχές που σημειώνονται από την Παρασκευή και τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. Ο Κάρνεϊ επισήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο να επιτρέπονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και ζήτησε να γίνει έρευνα για τις πράξεις βίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα