ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΜΙΩΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ...

Σε «ευνοϊκή μεταχείριση» από το δικαστήριο φαίνεται να στοχεύει ο πρωην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης ο οποίος δικάζεται για ξεπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των « μαύρων ταμείων» της Ζίμενς.Ο πρώην υπουργός...
γινεται το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που κανει χρήση του νέου νόμου βάση του οποίου εάν ένας κατηγορούμενος ακομα και στο στάδιο της δίκης επιστρέψει το ποσό που φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο, τυγχάνει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Ο Τάσος Μαντέλης όπως έγινε γνωστό συναινεί στην επιστροφή χρημάτων
, περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρω) στο ταμειο Παρακαταθηκών και Δανείων και απο κεί στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για να συγκεντρώνονται τα «κλεμμένα».

Συγκεκριμένα χθές ο πρωην υπουργός με αιτημά του , προς τον εισαγγελέα της εδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, το οποίο συνυπογράφουν ο κουμπαρος και συγκατηγορύμενός του Γ.Τσουγκράνης καθώς και η κόρη του (δεν ειναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος σε λογαριασμό που μπηκαν τα επιδικα χρήματα) αναφέρουν:

Οτι σύμφωνα με το βούλευμα φέρεται να εχει απαιτησει ως δωροδοκία 450.000 μάρκα (230.000 ευρω) . Ηδη, όπως λέει, του εχει δεσμευθεί λογαριασμός με 174.000 ευρω. Αναφέρει λοιπόν πως προςφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατόπιν αυτού και βάση του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκεμβριο του 2014 ζητεί ευνοικότερη ποινική μεταχείριση».

Ο πρόσφατος νομος που επικαλείται ο κ.Μαντέλης, ο οποίος προσφέρει δραστική μείωση ποινών αν εξαληφθεί η ζημία του δημοςίου, εξαιρεί νυν και πρωην κρατικούς αξιωματούχους όπως υπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς κλπ. Ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υπάρχει θέμα ερμηνειας απο το δικαστηριο. Σε κάθε περίπτωση όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές δεν μπορεί να μην ληφθει υπόψιν για τέτοια κίνηση απο την πλευρά των κατηγορουμενων στην απόφαση του δικαστηρίου. Πάντως, ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση απόσβεσης της ζημίας η ποινή εν προκειμένω που εχει οροφή τα 20 χρόνια μπορεί να πέσει ακόμα και στα 3 χρόνια. Ενω για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εφόσον συμφωνήσουν με το αίτημα του κ.Μαντέλη και αντιμετωπίζουν έως και ιςόβια, μειώνεται μέχρι τα 15 χρόνια.

Τι αφορά η δίκη

Η δική που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Απρίλιο του 2013 αφορά την υπογραφή της σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Το ελληνικό δημόσιο ζητά με παράσταση πολιτικής αγωγής 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους 4 συγκατηγορούμενους του που φέρονται να τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση της μίζας.

Ο ΟΤΕ διεκδικεί συμβολικό πόσο 10 ευρώ με επιφύλαξη για περαιτέρω απαίτηση από τα αστικά δικαστήρια στο μέλλον.Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο ίδιος ο κ. Μαντέλης με δηλωςή του ειχε υποστηρίξει οτι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν ειναι μίζα αλλά χορηγία απο την γερμανική ετιαρία για την προεκλογική του καμπάνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα