Διαφωνίες για τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία



Ο αριθμός των δόσεων αλλά και μια σειρά επιμέρους θεμάτων (π.χ. το επιτόκιο των προσαυξήσεων) για τη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες αποτελούν τα σημεία διαφωνίας της τρόικας με την ελληνική πλευρά...

Την ίδια στιγμή, η πορεία των εσόδων στα ταμεία προκαλεί έντονο προβληματισμό στους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων (που αν συνεχιστεί η ίδια πορεία θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια).
Οσον αφορά τη ρύθμιση οφειλών, η τρόικα
υποστηρίζει πως οι δόσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 36 για τη «νέα αρχή» και τις 12 για την πάγια ρύθμιση χρεών. Μάλιστα υπήρξε πρόταση όσο αργότερα μπει κάποιος στη ρύθμιση τόσο να μειώνονται οι δόσεις (δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο να είναι 36, τον Αύγουστο να πέσουν στις 35 κ.ά.).
Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά προτείνει 48 δόσεις για τη «νέα αρχή» και 18 δόσεις για την πάγια ρύθμιση. Τώρα προωθείται νέα συμβιβαστική πρόταση με κλιμακούμενες δόσεις -από 36 έως 48 ή 50-, ανάλογα με το ύψος των δόσεων. Η πρόταση αυτή προβλέπει πώς θα καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και ένα ποσοστό επί της οφειλής που θα ξεκινά φέτος από το 1%, τον επόμενο χρόνο θα πηγαίνει στο 2%, το 2015 στο 3% και το 2016 στο 4%.
Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να υπάρχουν αυστηροί όροι για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη «νέα αρχή», ενώ για το επιτόκιο προτείνουν να είναι έως και 8% πάνω από το αντίστοιχο της ΕΚΤ. Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις που θα μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση θα πρέπει να προσκομίσουν και συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα