''ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''...

Την άποψη πως η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα «δεν ήταν λάθος, ούτε υπερβολική», αλλά «ίσως να εφαρμόστηκε πολύ αργά... και σε λάθος τομέα», διατυπώνει ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Ερευνών (CEPS) των Βρυξελλών, Ντάνιελ Γκρος...

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Staadard, ο διευθυντής του CEPS, εκτιμά πως η λιτότητα δεν επιβλήθηκε από την Ευρώπη. Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα χρειάστηκε να εφαρμόσει λιγότερη λιτότητα,
διότι έλαβε 200 δισ. ευρώ σε δάνεια, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκρος υποστηρίζει πως θα έπρεπε να υπάρχει διαχείριση της οικονομικής βοήθειας σε τοπικό επίπεδο, ενώ ασκεί κριτική στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν λειτουργεί η διοίκηση, δεν λειτουργούσε πριν από την κρίση και τώρα είναι πολύ χειρότερη, ενώ ακόμη και εάν υπήρχαν περισσότεροι πόροι η κατάσταση για τους φτωχούς πιθανόν να μην ήταν πολύ καλύτερη».
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στη χώρα, ο κ. Γκρος επισημαίνει ότι ως προς το σχετικό μισθολογικό κόστος η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, ωστόσο συνολικά η χώρα σήμερα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Η προσαρμογή των τιμών έχει συντελεστεί, αλλά στις εξαγωγές η χώρα είναι ουραγός μεταξύ των χωρών της κρίσης, σημειώνει.
Όπως λέει, «αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αν δεν ληφθεί υπ’ όψιν πως οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζονται, και γι’ αυτό δεν έχει προσαρμοστεί σωστά η ελληνική οικονομία».
Στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, ο επικεφαλής του CEPS υποστηρίζει επίσης πως το πραγματικό πρόβλημα με την Ελλάδα δεν ήταν το ότι το κράτος ήταν χρεοκοπημένο, αλλά το ότι οι χρηματαγορές περιήλθαν σε πανικό όταν αυτό έγινε γνωστό. Κατά την άποψή του, θα έπρεπε να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές και όχι οι κρατικοί προϋπολογισμοί, κάτι που, όπως προσθέτει, η καγκελάριος Μέρκελ το κατάλαβε μόλις το 2012.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα