Χωρίς αποτέλεσμα τελείωσε χθες το βράδυ ακόμη μια συνάντηση για το θέμα των πλειστηριασμών-Κοντά σε συμφωνία για τα ΕΑΣ

Άλλη μια συνάντηση, η τρίτη κατά σειρά, ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και την τρόικα για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Κωστής Χατζηδάκης και τροϊκανοί συναντήθηκαν δυο φορές μέσα στην ημέρα, μια το πρωί και μια το απόγευμα της Κυριακής....

Η δεύτερη συνάντηση των δυο πλευρών έγινε με καθυστέρηση μιας ώρας για καλύτερη προετοιμασία. Αλλά φαίνεται πως ούτε αυτή ήταν αρκετή αφού και πάλι συμφωνία
δεν υπήρξε. Η πρόοδος που σημειώσαν οι δυο πλευρές είναι πολύ μικρή.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης: Αν πρέπει να καλύψουμε μια απόσταση 100 μέτρων, δεν έχουμε κάνει ούτε τα 20! Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση.
Η κυβέρνηση θέλει να βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι αύριο για να νομοθετήσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου όταν κλείνει για τις γιορτές η ΒουλήΟι τροϊκανοί αποχώρισαν από τη συνάντηση για να συνεννοηθούν με τους ανώτερους τους, τον Όλι Ρεν, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ, και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν πρόκειται να υπάρχει και τέταρτη συνάντηση. Πάντως, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, αφού οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν την Τρίτη για το Εurogroup, που συνεδριάζει την Τέταρτη.

Αγκάθι είναι τα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας η οποία θα ισχύσει το 2014.

Η κυβέρνηση επιμένει να μη δέχεται να πέσει η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας κάτω από τις 180.000 ευρώ.
Η διαφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως στο μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για το έτος 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι συμφωνία έχει υπάρξει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των νόμων Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και στους ενήμερους δανειολήπτες. Επίσης αρχική συμφωνία υπάρχει και για το μόνιμο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2015.

Κοντά σε συμφωνία για τα ΕΑΣ Σε αντίθεση με το ζήτησημα των πλειστηριαμών, σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικας, παρουσία της Φώφης Γεννηματά για τα ΕΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν μόνο το κλίμα θετικό αλλά έγιναν και βήματα προς το εμπρός όσον φορά τα αμυντικά συστήματα, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ειδικότερα, στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, το οποίο, σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.

Σήμερα, οι δύο πλευρές θα βάλουν τις «τελευταίες πινελιές» σε μια συμφωνία για τα ΕΑΣ, με βάση και τα πρόσθετα στοιχεία που θα δώσει το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας στην τρόικα και τα οποία θα αφορούν στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας για το επόμενο 12μηνο. Η συμφωνία θα επικυρωθεί είτε σε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είτε με ανταλλαγή e-mails.
Στη συνέχεια, η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της (για ύπαρξη συμφωνίας στα τέσσερα προαπαιτούμενα) στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, στις Βρυξέλλες. Αυτό, είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, και που θα δώσει «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ.

Για το ΦΠΑ στην εστίαση Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση (την 1/1/2014 λήγει το πιλοτικό καθεστώς με το μειωμένο ποσοστό 13%), ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης (με την τρόικα)».

Τα "καυτά" ζητήματα από Ιανουάριο που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα Σημειώνεται, ότι την προσεχή Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Στουρνάρας θα επανέλθει στην Αθήνα την Πέμπτη (καθώς θα συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων), ενώ η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο. Τότε, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε πολύ πιο «καυτά» ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα το υπολογίζει σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 315 εκατ. ευρώ προκαλούνται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, κ.ά., τα οποία συνδέονται με την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τον ερχόμενο Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα