Αθώοι πράκτορας και τούρκος καπετάνιος στη Ρόδο

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο τουριστικός πράκτορας και ένας από τους καπετάνιους των τουρκικών πλοίων που στις 9 Απριλίου κατηγορούνταν για την μεταφορά στις απέναντι ακτές επιβάτες για ημερήσια εκδρομή....

Το δικαστήριο μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία περίπου στις 7 χθες το απόγευμα αποφάσισε την απαλλαγή των κατηγορουμένων θεωρώντας πως τα συγκεκριμένα πλοία δεν πραγματοποιούν περιήγηση τουριστών αλλά απλά δρομολόγια (πλους) προς και από την Τουρκία.

Άλλωστε την πρόταση αυτή έκανε και η εισαγγελέας της έδρας, την
οποία και υιοθέτησε το δικαστήριο.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, τέθηκε αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής δια του δικηγόρου κ. Ευθύμιου Μπόνη και αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης του ποσού των 293,40 ευρώ από την πλευρά της Δωδεκάνησος Ναυτιλιακής Εταιρείας, αίτημα όμως το οποίο απορρίφθηκε.

Η πλευρά των κατηγορουμένων δια των συνηγόρων τους κ.κ. Γρηγόρη Μοράρη και Νικολάου Σκούρτου επεσήμαναν στους ισχυρισμούς τους πως δεν υφίσταται κατηγορία αφού οι επιβάτες πήγαιναν με άλλο πλοίο και με άλλο επέστρεφαν.

Οι ίδιοι τόνισαν επίσης πως οι όποιες ξεναγήσεις ή άλλου είδους δραστηριότητες που «προσφέρονταν» στους τουρίστες ήταν από τα πρακτορεία τουρισμού με τα οποία «κλείνονταν» τα ταξίδια και ουδεμία σχέση είχαν με αυτά είτε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, είτε ο πλοίαρχος.

Από την πλευρά τους οι μάρτυρες κατηγορίας ανέφεραν πως η όλη υπόθεση είχε να κάνει με «διπλές λίστες» στις οποίες αναγράφονταν τα ονόματα των επιβατών, επισημαίνοντας πως άλλη λίστα δίδονταν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και άλλη στον έλεγχο διαβατηρίων.

Κατά την ίδια διαδικασία έγινε γνωστό, πως ήδη το προηγούμενο διάστημα για το θέμα είχε γίνει υπόμνημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών χωρίς να έχει υπάρξει εξέλιξη επ’ αυτού μέχρι σήμερα, ενώ το ζήτημα είχε τεθεί και στη σύσκεψη που έγινε στις 23 Απριλίου στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Κατά την απολογία του ο Τούρκος πλοίαρχος δήλωσε άγνοια για τα θέματα που τέθηκαν τονίζοντας, πως την μόνη ευθύνη που ίδιος φέρει είναι η ασφάλεια των επιβατών που μεταφέρει και πως το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν το πρώτο του, δηλώνοντας παράλληλα πως όλα τα υπόλοιπα τα ρύθμιζαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

Αλλά και ο τουριστικός πράκτορας επεσήμανε ότι το θέμα αυτό δεν είναι καινούριο αφού η κατάσταση αυτή υπάρχει τουλάχιστον 2-3 χρόνια, ενώ τόνισε πως πρόκειται για μετακίνηση επιβατών απλής διαδρομής.

Πηγή: rodiaki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα