Αποζημιώσεις για αποπομπή στελεχών του Δημοσίου


Τον άμεσο κίνδυνο καταβολής υπέρογκων κονδυλίων για αποζημιώσεις όσων απομακρύνθηκαν πρόωρα από επιτελικές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λόγω της περιβόητης «επανίδρυσης του κράτους», αντιμετωπίζει η κυβέρνηση καθώς τα εργατικά τμήματα και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θέτουν ευθέως ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος....

Επειτα από ένα κύμα αγωγών για αποζημιώσεις, η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια ΑΠ με θετικές προτάσεις του εργατικού τμήματος και της Εισαγγελίας ΑΠ υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων για μισθούς υπερημερίας, καθώς κρίνεται
αντισυνταγματική η πρόωρη απομάκρυνση που επέβαλε ο νόμος 3260/04 για όλους τους διευθύνοντες συμβούλους, διοικητές - υποδιοικητές, γενικούς διευθυντές και στελέχη που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (3ετούς έως 5ετούς θητείας) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε οργανισμούς, επιχειρήσεις κ.λπ. που εποπτεύονται από το κράτος.

Οι πρώτες ευνοϊκές για τους απομακρυνθέντες αρεοπαγιτικές αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο για καταβολή αποζημιώσεων από 55.000 έως 116.000 ευρώ ανά περίπτωση (συν τους νόμιμους τόκους), γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς εκκρεμεί κύμα σχετικών αγωγών που στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν γίνει δεκτές από τα εφετεία, ενώ παράλληλα αξιώνονται και αποζημιώσεις (15.000€ ανά περίπτωση) για την ηθική βλάβη που προκάλεσε η πρόωρη και αυτοδίκαιη λύση της εργασιακής σχέσης.

Δύο αποφάσεις
Ηδη δύο αρεοπαγιτικές αποφάσεις δέχθηκαν ότι ο ν. 3260 είναι αντισυνταγματικός και λόγω της εξαιρετικής σημασίας του θέματος και του πολύ μεγάλου όγκου παρόμοιων αγωγών, η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί από την πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (όπου μετέχουν 72 ανώτατοι δικαστές).

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας ΑΠ, ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματικός ο ν. 3260, συμφωνώντας με την ομόφωνη κρίση του εργατικού τμήματος ΑΠ (1256/12). Δέχθηκε ότι οι διατάξεις για την πρόωρη λύση των συμβάσεων χωρίς την καταβολή αποζημίωσης, είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, γιατί θίγουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας και προσβάλλουν την ελευθερία των συμβάσεων. Σύμφωνα με το εργατικό τμήμα ΑΠ, η νομοθετική πρόβλεψη για πρόωρη λύση των συμβάσεων δεν αποτελεί «σπουδαίο λόγο» που μπορεί να δικαιολογήσει την καταγγελία της εργασιακής σχέσης χωρίς αποζημίωση.

Ετσι, εάν η πλήρης Ολομέλεια υιοθετήσει τις ομόφωνες απόψεις 15 μέχρι τώρα μελών του ΑΠ, όσοι απομακρύνθηκαν πρόωρα, θα πρέπει να αποζημιωθούν για το υπόλοιπο της θητείας τους, εισπράττοντας μισθούς υπερημερίας περίπου για 2-3 χρόνια, αλλά και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν (επαγγελματική μείωση, στενοχώρια κ.λπ.).
Keywords
Τυχαία Θέματα