ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ...

Ένα «φάντασμα» εξακολουθεί και πλανιέται πάνω από την Κρήτη καθώς η ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταστροφής των χημικών της Συρίας, παρά τις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει από σύσσωμη την κοινωνία, έχει «αφήσει» πίσω της προβληματισμό και αγωνία για τις συνέπειες...

Οι Κρητικοί, σύμφωνα με το creteplus.gr , ανησυχούν και διερωτώνται αφενός αν έχουν υπάρξει συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον από την καταστροφή των χημικών της Συρίας, αφετέρου αν αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον.

Μια
ανησυχία που είχε εκφραστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή και όλους όσους συμμετείχαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Κρήτη.

Παράλληλα η τοπική κοινωνία ζητά να ενημερωθεί για τυχόν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού. Μάλιστα με επιστολή του ο Δήμος Πλατανιά, το οποίο αποστέλλει στον Πειρφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και κοινοποιεί σε Βουλευτές και εμπλεκόμενους φορείς ζητά να γίνει έλεγχος στη θάλασσα, στο σημείο όπου έγινε η επιχείρηση εξουδετέρωσης των χημικών.

«Με δεδομένη την έντονη αντίθεση όλων μας στην παραπάνω διαδικασία, για τους κινδύνους που ελλόχευε, προτείνω όπως το επομενο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της συνεργασίας σας με το ΕΛΚΕΘΕ να γίνει ένας προγραμματισμός για τον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής που πραγματοποιήθηκε η υδρόλυση, προκειμένου τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων να συγκριθούν με αυτά που είχαν πραγματοποιηθεί πριν τη διαδικασία της υδρόλυσης, από το ίδιο ερευνητικο σκάφος», αναφέρει η επιστολη του Δημάρχου κ. Γιάννης Μαλανδράκη.

Υπενθυμίζεται ότι τα χημικά στοιχεία είχαν παραδοθεί στη διεθνή κοινότητα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Τα χημικά της Συρίας εξουδετερώθηκαν πάνω στο πολεμικό πλοίο USS Cape Ray που διασχίζει τη Μεσόγειο θάλασσα σε διεθνή ύδατα, και το οποίο είχε ειδικά διαμορφωθεί για την συγκεκριμένη διαδικασία. Στο USS Cape Ray είχαν μεταφερθεί οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες και η καταστροφή τους από υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.

Την επιχείρηση καταστροφής των χημικών του καθεστώτος Άσαντ είχε εποπτεύσει ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι τα χημικά στοιχεία που καταστράφηκαν ήταν για την κατασκευή των αερίων σαρίν και μουστάρδας τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις με χημικά όπλα.

Συνολικά είχαν καταστραφεί 581 τόνοι «πρόδρομων χημικών ουσιών» για την παραγωγή σαρίν και 19,8 τόνοι παραγόντων για την κατασκευή του αερίου μουστάρδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα