ΑΓΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ…

Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος της Κυριακής)
Μέσα από «συμπληγάδες» καλείται να περάσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, όποτε και ευελπιστούν να έχουν κλείσει όλα τα άμεσα-ακανθώδη θέματα που αφορούν την οικονομία. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι μέχρι τότε να έχει εκταμιευθεί η δόση-ανάσα των 31,5 δισ. ευρώ και να έχει ληφθεί η απόφαση έστω στο παρασκήνιο για την επιμήκυνση,
κατά δύο έτη... τουλάχιστον, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, μέχρι εκείνη την ημέρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν μέσα σε φορτισμένο κλίμα έντασης ή ακόμα και σύγκρουσης, το οποίο πιθανότατα θα δημιουργηθεί από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και μεγάλων κοινωνικών ομάδων, γεγονός που θα καταστήσει τις εσωτερικές ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία συνολικότερα εξαιρετικά εύθραυστες.
Μονόδρομος
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι τέλους την πολιτική αυτή, την οποία και θεωρεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη και παρατεταμένη κρίση. «Θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω?» είναι η φράση που είπε πρόσφατα σε κορυφαίο υπουργό, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα είναι οξύτατες.

Ο κ. Σαμαράς καλείται να αντιμετωπίσει το αμέσως προσεχές διάστημα:
1. Την τρόικα που απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εδώ και τώρα. Ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη προετοιμάσει ένα πραγματικά δύσκολο «πακέτο», το οποίο και θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών μας στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όποτε και θα βρίσκονται στην Αθήνα. Σημαντική εκκρεμότητα παραμένουν τα ειδικά μισθολόγια και η έγκριση των ισοδύναμων μέτρων ύψους 90 εκατ. ευρώ που θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να διασώσει τους μισθούς συγκεκριμένων κατηγόριων της ΕΛ.ΑΣ. και των ενόπλων δυνάμεων (ΕΜΑΚ, ΟΥΚ, ΕΚΑΜ, ΜΑΤ, πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, ομάδα ΔΙΑΣ, άνδρες που υπηρετούν στα υποβρύχια). Στις 7 του μηνός επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάι και μέσα στον Σεπτέμβρη θα δει και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.

2. Τους κυβερνητικούς του εταίρους, που εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το «πακέτο» των 11,7 δισ. ευρώ που έχει ήδη «κλειδώσει». Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να «περάσει» τα μέτρα και από τη σύσκεψη με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο ή το αργότερο την Τρίτη. Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να στηρίξουν ενεργά την πολιτική της κυβέρνησης, εξηγώντας στους πολίτες ότι αυτά τα μέτρα είναι το διαβατήριο για την έξοδο από την κρίση.
3. Τις κοινωνικές ομάδες που ακόμη και στο πρόσφατο παρ
Keywords
Τυχαία Θέματα