Αφγανιστάν: «Βαθιά θλίψη» των Αυστραλών για το θάνατο δύο παιδιών

Ο επικεφαλής του στρατού της Αυστραλίας εξέφρασε την Κυριακή τη «βαθιά λύπη του» για το θάνατο δύο παιδιών από το Αφγανιστάν, τα οποία σκοτώθηκαν από Αυστραλούς στρατιώτες....

«Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για το γεγονός ότι η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) είναι υπεύθυνη για τον ακούσιο θάνατο δύο νεαρών αγοριών κατά τη διάρκεια επιχείρησης», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάρλεϊ.«Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς, πώς συνέβη το περιστατικό ή ποιος είναι υπεύθυνος», πρόσθεσε.
Οι
ειδικές δυνάμεις του στρατού της Αυστραλίας διεξήγαγαν μια επιχείρηση ρουτίνας στην επαρχία Ουρουζγκάν στο νότιο Αφγανιστάν, όταν συνέβη το φονικό περιστατικό την περασμένη Πέμπτη. «Το στρατιωτικό προσωπικό μας, ενημέρωσε αμέσως τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους στρατιωτικούς ηγέτες της επαρχίας» αναφέρεται στη δήλωση του επικεφαλής του στρατού της Αυστραλίας.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Μοχάμαντ Αμίρ Ακχουτζαντά, δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δύο παιδιά ηλικίας, επτά και οκτώ ετών, που φύλαγαν ζώα, έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη το πρωί, όταν κατά λάθος οι Aυστραλοί άνοιξαν πυρ απαντώντας στα πυρά ανταρτών Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με την ISAF, οι Αυστραλοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε σημείο που πίστευαν ότι είναι οι αντάρτες. Μια ομάδα Αφγανών και μελών της ISAF επισκέφθηκε το Σάββατο την περιοχή στην επαρχία Ουρουζγκάν, για να να ερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό συμβάν.
Το μεγαλύτερο μέρος των αυστραλών στρατιωτών, περίπου 1550 άνδρες, βρίσκονται σε αυτή την επαρχία και εκπαιδεύει Αφγανούς στρατιώτες εν αναμονή της αποχώρησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μέχρι το τέλος του 2014.
Keywords
Τυχαία Θέματα