Tι δεν είπε ο Παπακωνσταντίνου…



Με αναλυτικό και διεξοδικό τρόπο - που θα μπορούσε να υπέχει θέση υπομνήματος - ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να αντικρούσει την πρόταση των πρώην συναδέλφων του για διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και με το κακούργημα της απιστίας. Στην προσπάθειά του να μειώσει έως και να... διαγράψει την αξία του νέου στοιχείου (επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου επί των ημερών της δική
του θητείας Ηλία Πλασκοβίτη περί επίσημης συνοδευτικής επιστολής του CD με τα στοιχεία από την πρώτη φορά που εστάλησαν από τους Γάλλους) ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε να αμφισβητήσει την ίδια την αποκάλυψη της επιστολής, που τον έφερε ξανά ως απολογούμενο στο βήμα της Βουλής.

«Δεν είναι νέο στοιχείο η επιστολή. Την ξέραμε», είπε απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, επικαλούμενος παλαιότερη δική του τοποθέτηση, θέλοντας να διασκεδάσει οποιαδήποτε υπόνοια περί συνειδητής απόκρυψης ενός τέτοιου αποδεικτικού στοιχείου. «Είχα πει στη Βουλή», τόνισε «...παραδόθηκε διά της διπλωματικής οδού στο υπουργείο Οικονομικών ένα ψηφιακό αρχείο - ένα CD - χωρίς διακριτικά και με ένα συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από γάλλο αξιωματούχο, το οποίο ζητούσε διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα».
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αν και θεωρούσε αυτονόητο ότι είχε περιγράψει τη διαδικασία αποστολής της επίμαχης λίστας διά της διπλωματικής οδού, δεν είχε καταστήσει σαφή τον τρόπο παραλαβής της και δεν είχε παραπέμψει ευθέως στην επιστολή αυτή, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε, έστω και με την υποσημείωση ότι ουδέποτε πρωτοκολλήθηκε.
«Δεν πρωτοκολλώ γιατί δεν θέλω και δεν υπάρχει παραδοχή επίσημης κίνησης των παράνομων αυτών στοιχείων από την ελληνική διοίκηση», αντιτείνει επικαλούμενος το γεγονός πως ούτε οι Γάλλοι την πρωτοκόλλησαν.
Και αν τα περί πρωτοκόλλου μπορούν να θεωρηθούν μία τυπική διαδικασία και ο πρώην υπουργός θεωρεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ευτύχημα το ότι βρέθηκε αυτή η επιστολή», προσπερνά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν την είχε αναφέρει μέχρι σήμερα.
Την είχε ξεχάσει; Θεωρούσε ότι χάθηκε, όπως το πρωτότυπο CD με τα στοιχεία που είχε στα χέρια του; Εκτιμούσε ότι δεν έχει καμία αποδεικτική ισχύ στη διερεύνηση της υπόθεσης; Γιατί δεν ανέφερε την ύπαρξή της ούτε στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ούτε και στους τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, όταν τους παρέδωσε στοιχεία για φορολογικό έλεγχο; Η επιλογή του αυτή είχε επιπτώσεις στους φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ και στην ενδεχόμενη απώλεια χρημάτων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου;
Τα αναπάντητα αυτά ερωτήματα μένει να αποτιμηθούν από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα