Το Facebook σε... ελεύθερη πτώση…



Η μετοχή του Facebook έχει πραγματοποιήσει πτώση περίπου 21% τον τελευταίο μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για ένα κύκλο αρνητικών δημοσιευμάτων, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κοινωνικού δικτύου. Όπως μεταδίδουν οι FT, ορισμένες από τις "βουτιές" που πραγματοποίησε η μετοχή μπορούν να συνδεθούν... με συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά κατά κύριο λόγο η διολίσθηση αποδίδεται στη σύγχυση των επενδυτών για τι ανάπτυξη πρέπει να περιμένουν από το διαφημιστικό μοντέλο του Facebook.

εμπιστοσύνη για το Facebook είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή" ανέφερε στους FT ο Brian Wieser, αναλυτής της Pivotal Research.
"Πολλοί επενδυτές έχουν απογοητευτεί από το γεγονός ότι δεν βλέπουν διπλασιασμό της ανάπτυξης" πρόσθεσε.
Η μετοχή του Facebook αυξήθηκε στα 28,97 δολάρια στις 2 Μαϊου, μια μέρα μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της εταιρείας που έδειξαν καλές προοπτικές για μια σειρά από νέα διαφημιστικά προϊόντα.
Πέρασαν μόλις δύο συνεδριάσεις για να διολισθήσει η μετοχή στα επίπεδα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κλείνοντας στα 27,57 δολάρια στις 6 Μαϊου.
Από το σημείο αυτή η μετοχή ακολούθησε μια σταθερά πτωτική τροχιά για τις επόμενες εβδομάδες, εν μέρει λόγω των αρνητικών δημοσιευμάτων για το Facebook Home, την εφαρμογή για Android.
Αρνητικό αντίκτυπο στη μετοχή είχαν και μια σειρά δημοσιεύματα για άλλες εταιρείες. Στις 20 Μαϊου, τη μέρα που η Yahoo ανακοίνωσε επίσημα ότι αγόρασε το Tumbrl, η μετοχή του Facebook υποχώρησε 2%, στα 25,75 δολάρια.
Η μετοχή έπεσε 2% ακόμα στις 3 Ιουνίου, φθάνοντας στα 23,84 δολάρια, όταν η Zynga ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 520 υπαλλήλους.
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Wieser, αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα, αλλά η αντοχή και η σταθερότητα που θα επιδείξει στο χρόνο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Την Πέμπτη η μετοχή του Facebook υποχώρησε στα 22,76 δολάρια, περισσότερο από 40% χαμηλότερα από την τιμή των 38 δολαρίων με την οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα