SOS από τους φαρμακοποιούς του ΕΣΥ

Σοβαρές δυσλειτουργίες καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομειακά φαρμακεία λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία των δημόσιων νοσοκομείων στην περιφέρεια κατεβάζουν ρολά καθώς αποχωρούν οι επικουρικοί (συμβασιούχοι) φαρμακοποιοί οι οποίοι αποτελούσαν το κύριο δυναμικό τους...
Σε τουλάχιστον δώδεκα δημόσια νοσοκομεία της χώρας οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί
έχουν αντικατασταθεί από προσωπικό άλλης ειδικότητας, κυρίως γιατρούς καθώς και διοικητικά στελέχη. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Δράμας, Βέροιας, Άρτας, Καρπενησίου, Καλαμάτας, Τρίπολης, Σπάρτης, Λευκάδας, Σάμου, Λήμνου, Κω, Ρόδου.
Αλλά και σε μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αθήνα η κατάσταση είναι οριακή με τους φαρμακοποιούς που καλούνται να σηκώνουν το βάρος της εφημερίας και της εξυπηρέτησης των εξωτερικών ασθενών με βαριές παθήσεις να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι ενδεκτικό ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει μόνο έναν φαρμακοποιό.
Οι εναπομείναντες φαρμακοποιοί τρεις «εντολές» δέχονται συνήθως από τις διοικήσεις των νοσοκομείων: να συρρικνώσουν τις παραγγελίες τους, να μειώσουν τις δαπάνες, να αξιολογούν ποιοι βαρέως πάσχοντες πρέπει να λάβουν τα ακριβά νοσοκομειακά σκευάσματα.
Συνολικά υπάρχουν 230 μόνιμοι φαρμακοποιοί στα 132 νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι οργανικές θέσεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι 480.
Φωνή απόγνωσης από τους φαρμακοποιούς
Το μείζον θέμα της λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων έθεσε με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ). «Βρισκόμαστε ανάμεσα στους ασθενείς και τους Διοικητές. Οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακα τους και οι Διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Ειρήνη Τσικαλάκη, πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, επισημαίνοντας ότι «σε λίγο δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των νοσηλευόμενων ασθενών».
Σε δυσμενή θέση βρίσκονται όμως και οι εξωτερικοί ασθενείς. «Οι εξωτερικοί ασθενείς, που δεν βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία , ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τον ΕΟΠΥΥ πίσω στα νοσοκομεία, χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν το ήδη πετσοκομμένο budget» περιγράφεται στην επιστολή η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά πολλοί ασθενείς που χρειάζεται να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΣΥ.
Keywords
Τυχαία Θέματα