"Hθελαν να μας σκοτώσουν! Πυροβολούσαν κατά ριπάς"

Μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε χθες η δίκη των τεσσάρων μακελάρηδων του Ρέντη που θέρισαν με τα Καλάσνικοφ τις ζωές των δύο ειδικών φρουρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., του 23χρονου Γιάννη Ευαγγελινέλη και του 22χρονου Γιώργου Σκυλογιάννη. Τρεις αστυνομικοί οι οποίοι ήρθαν «τετ-α-τετ» με τον θάνατο (οι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά των κακοποιών, ενώ ο τρίτος εξ αυτών σώθηκε από θαύμα, αφού η σφαίρα που διαπέρασε το κινητό του «καρφώθηκε» στο αλεξίσφαιρο γιλέκο) περιέγραψαν στο δικαστήριο τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην άγρια δολοφονία των συναδέλφων τους....

Γινόταν πόλεμος!
Σήμερα θα μπορούσαν να είναι εδώ είκοσι μάνες αστυνομικών! Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε το ακροατήριο τις καταθέσεις των αστυνομικών-μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι περιέγραψαν στο δικαστήριο τις σκηνές απόλυτου τρόμου που βίωσαν κατά τη διάρκεια της φονικής ενέδρας στου Ρέντη.

«Πυροβολούσαν κατά ριπάς. Εγώ πήδηξα από τη μηχανή και τότε ένιωσα ένα “κάψιμο” στη λεκάνη. Σερνόμουν στο έδαφος για να φτάσω στην “κάλυψη”. Ο πόνος ήταν αφόρητος. Γινόταν πόλεμος! Οι μηχανές έβγαζαν σπίθες και τα χέρια των συναδέλφων μου ήταν μες στα αίματα. Hθελαν να μας σκοτώσουν. Κοίταξα γύρω μου και είδα είκοσι αστυνομικούς πεσμένους στο έδαφος. Σήμερα θα μπορούσαν να είναι εδώ και οι δικές τους οι μάνες!» Ο Γιώργος Σπαντιδάκης επέβαινε στη μοτοσικλέτα μαζί με τον άτυχο Γιώργο Σκυλογιάννη: «Ξαφνικά ένιωσα ένα κάψιμο στο πόδι και ένα βάρος στον ώμο, από τον Γιώργο που έπεσε πάνω μου», κατέθεσε συγκινημένος στο δικαστήριο.

Νωρίτερα είχε καταθέσει ο Παναγιώτης Γλίνιας, που δέχθηκε σφαίρα στη μηριαία αρτηρία και νοσηλεύτηκε για έναν μήνα στο νοσοκομείο. Οπως είπε, γύρω στις 6.30 το απόγευμα της 1ης Μαρτίου 2011 αυτός και οι συνάδελφοί του πήραν μία κλήση από το Κέντρο της Αστυνομίας για ένοπλη ληστεία στο Μενίδι. Μετά από λίγο το όχημα των δραστών εντοπίστηκε να κινείται στον Κηφισό και η ομάδα του μετέβη στο σημείο που τους υποδείχτηκε. Τα όσα ακολούθησαν θυμίζουν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας δράσης. Στο ύψος του Ρέντη οι δράστες έκαναν έναν ελιγμό και έστριψαν σε παράδρομο, ακινητοποιώντας το αυτοκίνητο περίπου είκοσι με τριάντα μέτρα από το σημείο όπου βρίσκονταν οι μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι συμμετείχαν στην καταδίωξη. Τότε ο οδηγός άνοιξε το παράθυρο και άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους με το Καλάσνικοφ.

Ο τρίτος αστυνομικός, ο Ιωάννης Στράτος, που γλίτωσε από θαύμα, τόνισε: «Οι κινήσεις των δραστών έδειχναν ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για ενέδρα». Ο ίδιος κατέθεσε ότι είδε να ανοίγει η πίσω αριστερή πόρτα του αυτοκινήτου και έναν όρθιο άντρα να πυροβολεί. Σημείωσε δε ότι ο σωματότυπός του του θύμιζε εκείνον του Γιάννη Σαββίδη, ενός από τους κατηγορουμένους.

«Εδώ είναι το παιδί μου!»
Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίχθησαν χθες, όταν στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν ο ένας μετά τον άλλο οι συγγενείς των δύο νεαρών αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους στη φονική ενέδρα. Κρατώντας τη φωτογραφία του γιου της και απευθυνόμενη προς τους συναδέλφους του, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τη δικαστική αίθουσα, η μητέρα του Γιώργου Σκυλογιάννη, Λεμονιά Παπαναστασίου, τους είπε με «σπασμένη» φωνή: «Σεβαστοί συνάδελφοι του γιου μου, εδώ είναι το παιδί μου! Δείτε τον με τη γαλανόλευκη!» Στη συνέχεια στράφηκε προς το μέρος των δικαστών και τρέμοντας από συγκίνηση είπε: «Κανείς δεν μπορεί να καταλαγιάσει τον πόνο μου, όμως θέλω να τους επιβάλλετε την εσχάτη των ποινών!»
Στο δικαστήριο κατέθεσε ακόμη η μητέρα του Γιάννη Ευαγγελινέλη, η κυρία Σεβαστιανή, η οποία έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην καταρρεύσει, αλλά και οι δύο κόρες της, η Μαρία και η Δήμητρα. «Νιώθω οργή γιατί είναι ζωντανοί άνθρωποι που δεν τρέφουν καμία εκτίμηση στην ανθρώπινη ζωή και ο Γιάννης που τους βοηθούσε όλους δεν ζει», σημείωσε συγκινημένη η Μαρία Ευαγγελινέλη. Ερωτώμενοι από την έδρα εάν διέπραξαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες (και την ανθρωποκτονία), ενώ ο Γιώργος Εμερζίδης (που είχε αποφυλακιστεί πριν τη λήξη της προφυλάκισής του) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καν τους συγκατηγορούμενούς του.
Keywords
Τυχαία Θέματα