6 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ 435 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ...

Στις 10:21 ώρα Florida, το Falcon 9 άφησε την πλατφόρμα εκτόξευσης και ξεκίνησε το ταξίδι του. Μετά από 2 λεπτά ενός όμορφου θεάματος, ο πύραυλος έγινε ένα λαμπερό πυροτέχνημα και τα πρόσωπα όσων παρακολουθούσαν πάγωσαν...

Η αποστολή ανεφοδιασμού περιλάμβανε εφόδια για το πλήρωμα του ΔΔΣ, εξοπλισμό πειραμάτων και τροφή.
Το συμβάν είναι η πρώτη αποτυχία ανεφοδιασμού του ΔΔΣ με όχημα της Space X, αλλά είναι η τρίτη
μέσα σε λιγότερο από 8 μήνες έκρηξη πυραύλου, καθώς τον Οκτώβριο του 2014 και τον Απρίλιο του 2015 είχαν προηγηθεί τα ατυχήματα της Orbital Sciences με πύραυλο που χρησιμοποιούσε ρώσικο κινητήρα και της Ρώσικης Διαστημικής Υπηρεσίας με πύραυλο Soyuz.
Οι αστροναύτες του ΔΔΣ δεν αντιμετωπίζουν κάποιο άμεσο πρόβλημα, καθώς τα εφόδια επαρκούν μέχρι τον Οκτώβριο και υπάρχουν δύο προγραμματισμένες αποστολές, μια στις 3 Ιουλίου με ρώσικο όχημα και μια τον Αύγουστο με Ιαπωνικό όχημα. Ωστόσο, το ατύχημα φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια, τη δυσκολία ανεφοδιασμού του Σταθμού.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τους αστροναύτες του ΔΔΣ. Σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν το Σταθμό, η Ρωσία είναι σήμερα η μόνη χώρα που διαθέτει όχημα, χωρητικότητας 4 θέσεων, για να τους μεταφέρει στη Γη και το εισιτήριο για τον κάθε αστροναύτη είναι 70 εκατομμύρια δολάρια Η ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης, έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να επισπεύσουν την εύρεση μιας λύσης που θα τους επιτρέψει να πραγματοποιούν επανδρωμένες αποστολές, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2017 με όχημα που θα εξελίξουν συνεργατικά οι Boeing και Space X.
Κάθε εκτόξευση πυραύλου έχει σημαντικό ρίσκο αποτυχίας, οπότε οι 18 επιτυχημένες εκτοξεύσεις του Falcon 9, εκ των οποίων οι 7 παρέδωσαν εφόδια στον ΔΔΣ, είναι ένα πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας. Δεν παύει όμως να δημιουργεί ανησυχία σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του Σταθμού και κυρίως σε όσους ζουν εκεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα