18.228 συνταξιούχοι χωρίς να έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ!...

Σταματά η καταβολή 18.228 συντάξεων και ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ασφαλισμένους-φαντάσματα.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις -αν και έληξε η απογραφή- δεν υπάρχουν τα ακριβή στοιχεία των δικαιούχων και συγκεκριμένα δεν καταγράφονται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).... Για τον σκοπό αυτόν έχει ήδη δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ
(Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) ειδικός λογαριασμός που θα παρακολουθούνται οι 18.228 περιπτώσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί πως οι συντάξεις καταβάλλονταν σε μη δικαιούχους, θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά για το «πάρτι» που είχαν επί δεκαετίες στήσει στα ασφαλιστικά ταμεία επιτήδειοι, που έπαιρναν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, φτάνουν τις 60.000 οι περιπτώσεις καταβολής συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους (π.χ. σε νεκρούς).
Η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις συντάξεις-μαϊμού εκτιμάται πως φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι πρώτες υποθέσεις έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα Ταμεία σκοπεύουν να διεκδικήσουν πίσω όλα τα χρήματα που κατέβαλλαν σε μη δικαιούχους.
Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σημειώνει: «Τα ευρήματα είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά και αποδεικνύουν το μέγεθος της ανομίας, είτε από παραλείψεις είτε από σκοπιμότητες, που υπήρχαν για χρόνια».
Συνεχίζει τονίζοντας: «Οπου εντοπιστούν ευθύνες, από όπου και αν προέρχονται, αυτές θα αποδοθούν άμεσα». Για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων ο υπουργός Εργασίας έχει καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει:
Θα πρέπει να δηλώνονται γάμοι, γεννήσεις και θάνατοι (πρόγραμμα «Αριάδνη») ώστε να σταματήσει η καταβολή συντάξεων σε μη δικαιούχους. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται επιτήδειοι που εισπράττουν τις συντάξεις νεκρών, δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που... ξέχασαν να δηλώσουν τον νέο τους γάμο και άγαμες θυγατέρες που, αν και παντρεύτηκαν, συνεχίζουν να παίρνουν σύνταξη.
Θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσες περιπτώσεις υπάρχει εμπλοκή υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Keywords
Τυχαία Θέματα